Conform unei noi măsurători descrise drept „super-precise”, galaxia în care se află Sistemul Solar, Calea Lactee, are masa de 890 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui, informează Agerpres citând Live Science.

Această masă de 890 miliarde de sori corespunde unui număr cu adevărat „astronomic” de kilograme: 1,8 tredecilioane.

Un tredecilion desemnează un număr format din cifra 1 urmată de 42 de zerouri. De asemenea, 1,8 tredecilioane de kilograme sunt echivalente cu aproximativ 6 miliarde de miliarde de miliarde de elefanţi, 296 de cvadrilioane de mase terestre sau de 135 de ori masa găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre.

Cum a fost calculată greutatea galaxiei noastre

Măsurarea masei Căii Lactee este un procedeu destul de complicat pentru că ne aflăm în interiorul acestei galaxii. Determinarea greutăţii unui obiect cosmic de acest ordin de mărime se face prin urmărirea orbitelor stelelor din galaxie pentru că mişcarea acestora dezvăluie cât de mult sunt influenţate de gravitaţia galaxiei.

Dacă orice astronom amator, cu un telescop suficient de performant, poate observa galaxia vecină, Andromeda, în toată splendoarea sa, cea mai mare parte a Căii Lactee este ascunsă privirii noastre.

Stelele din apropierea noastră şi norii galactici de gaze şi praf ne blochează perspectiva asupra stelelor mai îndepărtate din Calea Lactee, motiv pentru care oamenii de ştiinţă folosesc metode tehnologice şi statistice sofisticate pentru a înţelege mişcarea galaxiei noastre şi modul în care aceasta este vizibilă din exterior.

Noul studiu care a determinat masa Căii Lactee se bazează pe două importante compilaţii de date. Aceste informaţii au dezvăluit modul în care gazele, stelele şi alte materiale cosmice se deplasează în diferite părţi ale galaxiei. Oamenii de ştiinţă folosesc aceste informaţii pentru a obţine „o curbă de rotaţie” ce dezvăluie cât de grea este de fapt întreaga galaxie.

„Discul galaxiei noastre nu se roteşte uniform. Obiecte aflate la distanţe diferite faţă de centrul galaxiei, orbitează centrul galaxiei cu viteze diferite”, spune Fabio Iocco, astrofizician la Colegiul Imperial din Londra şi co-autor al acestui studiu.

Această „forţă de rotaţie”, a explicat Iocco pentru Live Science, trebuie să fie în echilibru faţă de forţa gravitaţională a galaxiei în fiecare punct al discului galactic. Dacă lucrurile nu ar sta aşa, galaxia s-ar dezintegra şi stelele şi nebuloasele sale s-ar împrăştia în golul spaţiului intergalactic.

Dacă aplici aceste informaţii pentru obiectele aflate la diferite distanţe faţă de centrul galactic, poţi obţine o estimare a masei lor. Astfel poţi să-ţi faci o idee nu doar cu privire la masa totală a galaxiei ci şi la modul în care această masă este distribuită” în câmpul galactic, a adăugat el.

Din ce este formată Calea Lactee

Calea Lactee constă în mai mult decât stele, nori de gaze şi alte structuri şi obiecte cosmice vizibile, formate din materie barionică. La fel ca marea majoritate a galaxiilor, cea mai mare parte a masei galaxiei noastre se află în haloul nevăzut de materie întunecată din jurul său, halou care exercită o influenţă gravitaţională puternică, fără a forma obiecte astronomice care să poată fi observate direct.

În acest caz, cercetătorii au aflat că masa materiei întunecate este egală cu aproximativ 830 de miliarde de mase solare – sau aproximativ 93% din masa totală a Căii Lactee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here