Procurorii bulgari deschid o anchetă privind schema „paşapoartelor de aur”

Parchetul administrativ suprem din Bulgaria a deschis o anchetă privind aşa-numita schemă a ”paşapoartelor de aur”. Acest lucru a avut loc în urma unei alerte din partea Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), de opoziţie, a anunţat luni parchetul într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

MRF a transmis parchetului o alertă pe care a primit-o cu privire la cazuri suspecte de acordare a cetăţeniei bulgare sau a unor permise de şedere în schimbul unor investiţii. Potrivit liderului adjunct al MRF, Hamid Hamid, în alertă erau menţionate peste 120 de persoane, în principal chinezi (inclusiv unii care lucrau pentru serviciile speciale chineze) şi ruşi, care au obţinut permise de şedere sub pretexte false în perioada 2015-2021. Toţi au transferat o sumă identică de bani prin intermediul unei anumite bănci şi au obţinut un permis de şedere doar prin simpla prezentare a unor fotocopii ale extraselor de cont, a declarat Hamid într-un briefing de presă săptămâna trecută.

La rândul lor, procurorii au sesizat Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională, Ministerul Justiţiei, Agenţia InvestBulgaria şi Direcţia de Migraţie pentru a face propriile investigaţii. În cazul în care se vor constata nereguli, procuratura îl va alerta pe preşedinte, deoarece acesta are competenţa de a revoca cetăţenia bulgară obţinută prin naturalizare.

La 2 februarie, Comisia pentru afaceri juridice a Adunării Naţionale a aprobat în primă lectură un proiect de lege ce vizează eliminarea sistemului de paşapoarte de convenienţă.

Majoritatea străinilor care au cumpărat „paşapoarte de aur” bulgăreşti nu au făcut decât să depună bani într-o bancă din Bulgaria, pe care îi pot retrage imediat după obţinerea dovezii de cetăţenie. Nimeni nu a început o afacere adevărată. Unii au cumpărat titluri de stat care se califică, de asemenea, ca investiţie pentru naturalizare, iar mulţi dintre ei au vândut înapoi titlurile de stat.

Paşapoartele bulgăreşti sunt atractive pentru cetăţenii din afara UE, deoarece le permit să călătorească liber în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here