Scandal de corupție în USR. Vicepreședinta filialei Șelimbăr, reținută pentru luare de mită

Filiala din Șelimbăr, județul Sibiu, a USR este ținta unui scandal cu acuze de corupție. Procurorii susțin că vicepreședinta filialei USR din Șelimbăr, Cristina Horotan (35 de ani), este complice a soțului său, arhitectul-șef al localității, Radu Horotan, reținut pentru că ar fi primit 3.500 de euro mită de la doi dezvoltatori imobiliari.

Conform procurorilor, mita a fost dată prin intermediul biroului de arhitectură deținut de soția acestuia, scrie Turnul sfatului.

Între timp, Cristina Horotan și-a dat demisia din partid, anunță USR.

„Anunțăm oficial că doamna Cristina Horotan, membru USR Șelimbăr, și-a dat demisia din Uniunea Salvați România și, implicit, din toate funcțiile deținute. Partidul nostru va susține necondiționat principiile privind justiția. La intrarea în partid, fiecare membru este verificat din punct de vedere al integrității și fiecare viitor membru dă o declarație pe propria răspundere ca nu are fapte sub incidența legii penale”, precizează USR într-un comunicat.

Ce spun procurorii

Dosarul în care a fost reținut pentru 24 de ore Radu Horotan a fost deschis încă din vara anului trecut, mai precis din 10 iulie 2019. Inițial, dosarul deschis in rem viza infracțiunile de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi spălare a banilor, subliniază procurorii sibieni.

„În fapt s-a reţinut că suspectul, funcţionar public angajat al unei primării de pe raza judeţului Sibiu, aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului”, arată Ioan Veștemean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

Procurorii susțin că urmăresc și o mită, dată în două tranșe, de către doi dezvoltatori imobiliari.

„Soţia şi interpusul suspectului, aflaţi în cunoştinţă de cauză, şi-au adus aportul la deghizarea şi încasarea mitei”, arată Ioan Veștemean.

Averea lui Horotan

Cristina Horotan nu doar că știa de presupusa mită primită de soțul ei, arhitectul șef din Șelimbăr, dar a și ajutat la mascarea acesteia: dezvoltatorii imobiliari ar fi plătit această mită prin biroul de arhitectură trecut pe numele unui complice, dar condus, în realitate, de ea și soțul său, susțin procurorii.

„S-a reţinut că suspectul (Radu Horotan – n.r.), aflat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a condiţionat, în mod insidios, dezvoltatorului imobiliar îndeplinirea acestor atribuţii de serviciu, respectiv avizarea favorabilă a unor documentaţii prealabile obţinerii autorizaţiei de construire, de încheierea unor contracte de prestări servicii cu o anumită societate de arhitectură, condusă în drept de complicele său, şi faptic de către el şi soţia sa, obţinând astfel un profit material injust al acestei societăţi de arhitectură, foloase materiale necuvenite care, în mod mediat, au ajuns în posesia familiei suspectului”, arată procurorii sibieni, care indică faptul că documentațiile de arhitectură întocmite în biroul soției erau avizate mai apoi în biroul soțului, dar de la Primărie.

Radu Horotan este arhitect-șef al Primăriei Șelimbăr din 2017. Potrivit celor mai recente declarații de avere, Radu Horotan are un teren și o casă pe care le-a cumpărat în 2018, ceasuri și bijuterii evaluate la 25.000 de euro și achiziționate în ultimii 19 ani, un cont bancar (în 2018) cu 40.000 de lei, împrumuturi acordate în sumă de 80.000 de lei și un credit accesat în 2018 și scadent în 2043, în valoare de peste 423.000 de lei. În calitate de arhitect-șef, a primit un salariu de 45.098 de lei, soția sa având un venit anual de 30.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here