The Associated Press șterge un tweet cu „francezii” şi îşi cere scuze

Sursa: Pixabay

Agenţia de presă The Associated Press (AP), cea mai mare agenţie de presă din Statele Unite, şi-a cerut scuze după ce a fost ridiculizată din cauză că i-a avertizat pe jurnalişti să nu scrie ”francezii” (”the French”), relatează BBC News, potrivit News.ro.

AP a recomandat, într-un mesaj postat pe contul de Twitter al manualului său de stil, să se evite folosirea articolului hotărât (”the”) în cuvinte ca ”persoanele cu dizabilităţi, săracii şi francezii”.

Acest lucru poate ”dezumaniza”, aprecia agenţia.

Ambasada Franţei în Statele Unite i-a răspuns schimbându-şi numele în ”Ambasada franţuzismului în Statele Unite”.

”Ne întrebăm cam care ar fi alternativa la «francezii»”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei, Pascal Confavreux, cotidianului The New York Times (NYT). ”Serios vorbind”, adăuga el.

Tweetul AP a fost vizualizat de peste 20 de milioane de ori şi repostat de peste 18.000 de ori, înainte să fie şters.

El a fost ironizat amplu pe reţele de socializare.

Scriitoarea Sarah Haider a scris, în glumă, că ”nu dezumanizează nimic mai mult decât să fii considerat unul dintre «francezii»” şi că o expresie mai potrivită ar fi ”suferind de franţuzism”.

Un politolog, Ian Bremmer, sugerează ca alternativă ”persoane care au de-a face cu franţuzismul”.

Manualul de stil AP a scris, după ce a şters tweetul, că trimiterea sa la poporul francez a fost ”nepotrivită”, dar că ”nu a intenţionat să jignească”.

”Să se scrie poporul francez, cetăţeni francezi, etc., este bine. Dar cuvintele articulate, în cazul oricărui popor, pot suna a dezumanizare şi implica un monolit în loc de indivizi diverşi”, scrie el.

”Acesta este motivul pentru care recomandăm să se evite etichete generale ca săracii, bolnavii mental, bogaţii, persoanele cu dizabilităţi, licenţiaţii”, scrie AP.

De exemplu, AP propune ”persoane cu venituri sub pragul sărăciei” în loc de ”săracii”.

”Trimiterea la «francezii» şi la «licenţiaţii» este un efort de a arăta că etichetele nu ar trebui să fie folosite în cazul nimănui, chiar dacă sunt considerate în mod tradiţional sau stereotip drept pozitive, negative sau neutre”, a declarat Le Monde vicepreşedinta AP însărcinată cu comiunicarea corporativă, Lauren Easton.

Manualul de stil al AP este considerat unul dintre cele mai bune ghiduri de stil pentru jurnalişti şi alţi scriitori, în special în Statele Unite.

Reuters: Cu trupe în România, Franţa încearcă să capitalizeze în privinţa legăturilor militare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here