UE adoptă al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Ambasadorii celor 27 ţări membre ale UE au aprobat joi un nou pachet „substanţial” de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.ro.

Pachetul „prevede noi măsuri ţintite şi întăreşte impactul sancţiunilor existente, strângând plasa”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Acest al 14-lea pachet de sancţiuni, adoptat cu câteva zile înainte de încheierea preşedinţiei belgiene prin rotaţie, la 1 iulie, a fost dezbătut timp de peste o lună.

El stipulează între altele interzicerea reexportării de către Rusia de gaz natural lichefiat (GNL) în apele UE, în schimb s-a renunţat la o măsură propusă care ar fi forţat subsidiare ale companiilor UE din ţări terţe să interzică prin contract reexportarea bunurilor lor către Rusia.

UE vizează oprirea transferului de tehnologii aşa-zis cu dublă utilizare, cum ar fi cipurile pentru maşini de spălat, ce ar putea fi folosite de Rusia în scopuri militare.

Potrivit unui diplomat al UE, Germania a cerut o evaluare a impactului unei astfel de măsuri, care ar putea fi adoptată la o dată ulterioară.

Interdicţia aplicată reexportului de GNL este prima astfel de restricţie adoptată de bloc împotriva Rusiei, dar potrivit unor experţi în piaţa de gaz măsura va avea un impact restrâns, întrucât Europa continuă să cumpere gaz din Rusia, iar reexporturile către Asia via porturi din UE reprezintă doar circa 10% din totalul exporturilor ruse de gaz lichefiat.

Consiliul Europei a emis recomandări pentru combaterea discriminării faţă de romi în România şi alte trei ţări europene

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here