VIDEO | Preşedintele israelian denunţă un „pogrom”

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a denunţat miercuri un „pogrom de neiertat” în oraşul Lod, oraş mixt în Israel, unde a fost decretată starea de urgenţă după distrugerile produse în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Scene ale pogromului din Lod (unde locuieşte o importantă minoritate arabă) şi tulburări în toată ţară din partea unei mulţimi arabe avidă de sânge, de a răni persoane, de a distruge proprietăţi şi chiar de a ataca locuri sacre evreieşti sunt de neiertat”, a spus Rivlin într-un comunicat.

Lod, care se învecinează cu aeroportul internaţional Ben Gurion, este un oraş situat între Tel Aviv şi Ierusalim, cu 77.000 de locuitori – 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi israelieni.

Descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948, arabii israelieni constituie circa 20% din populaţia Israelului. Această comunitate se declară cu regularitate victima discriminării în raport cu majoritatea evreiască, acuzând în special autorităţile de laxism în localităţile lor.

Violenţele s-au declanşat în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe oraşe mixte şi în localităţi arabe israeliene, pe fondul schimburilor de tiruri între mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi armata israeliană.

În total, 270 de persoane au fost arestate în urma acestor violenţe în Israel, a indicat poliţia.

„Guvernul israelian trebuie să-i urmărească pe autorii violenţelor cu fermitate”, a declarat Rivlin, acuzându-i pe responsabilii politici arabi israelieni de „tăcere ruşinoasă” în faţa acestor violenţe.

„Distrugerea de către răsculaţi arabi a unui drapel israelian şi înlocuirea acestuia cu un drapel palestinian reprezintă un atac brutal faţă de existenţa comună în cadrul statului Israel”, a adăugat el.

Trei sinagogi, zeci de maşini şi numeroase buticuri au fost incendiate, ceea ce l-a făcut pe primarul oraşului, Yair Revivo, să compare situaţia din Lod cu ‘Noaptea de cristal’ (Kristallnacht), pogromul împotriva evreilor din Germania nazistă din 9-10 noiembrie 1938, potrivit publicaţiei The Times of Israel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here