Zelenski: Irpin a fost eliberat. Mariupol, blocat. Se ştie că 143 de copii au murit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, luni noaptea, într-un mesaj, că Irpin a fost eliberat, dar că trupele ruse controlează nordul Kievului. El mai afirmă că în regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei, situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă, iar până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit, Mariupol rămâne blocat, mai afirmă preşedintele Zelenski, transmite News.ro.

Preşedintele ucrainean anunţă că începând din această săptămână, va crea un grup de experţi la Preşedinţie – ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei, pentru că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale.

”Astăzi avem veşti bune. Apărătorii noştri avansează în regiunea Kiev, recâştigând controlul asupra teritoriului ucrainean. Irpin a fost eliberat. Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru acest rezultat. Ocupanţii sunt împinşi departe de Irpin. Alungaţi din Kiev. Cu toate acestea, este prea devreme să vorbim despre securitate în această parte a regiunii noastre. Lupta continuă”, a transmis preşedintele Zelenski.
El mai precizează că ”trupele ruse controlează nordul Kievului, şi că au resursele şi forţa de muncă”.
”Ei încearcă să îşi refacă unităţile distruse. Nivelul pierderilor lor, chiar şi la 90%, nu este un argument pentru ca ei să se oprească. Sute şi sute de unităţi de echipamente inamice arse şi abandonate nu îi convin că asta se va întâmpla tuturor. Regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Donbas, sudul Ucrainei – situaţia rămâne peste tot tensionată, foarte dificilă. Acesta este un război nemilos împotriva naţiunii noastre, împotriva poporului nostru, împotriva copiilor noştri”, a spus Zelenski.
Preşedintele ucrainean mai afirmă că până astăzi, se ştie că 143 de copii au murit.
”Mariupol rămâne blocat. Trupele ruse nu au permis ca astăzi să fie organizat niciun coridor umanitar. (..)  Mai avem nevoie de timp. Mai avem nevoie de arme. Mai trebuie să luptăm, trebuie să avem răbdare”, a mai spus el.
Preşedintele Ucrainei mai spune că este important pentru el ca pachetele de sancţiuni să fie suficient de eficiente şi de substanţiale, având în vedere ceea ce se face deja împotriva Ucrainei de către Federaţia Rusă.
”Dacă pachetele de sancţiuni sunt slabe sau nu funcţionează suficient, dacă pot fi ocolite, se creează o iluzie periculoasă pentru conducerea rusă că îşi poate permite în continuare ceea ce fac acum. Şi ucrainenii plătesc pentru asta cu viaţa. Mii de vieţi. Aşadar, începând din această săptămână, creăm un grup de experţi la Preşedinţie – ucraineni şi internaţionali, care vor analiza constant sancţiunile împotriva Rusiei – ce influenţează acestea cu adevărat”, a anunţat Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here