A murit „Elena Ceaușescu” a Albaniei

Enver Hodja și Nexhmije Hodja

Nexhmije Hodja, soția fostului dictator albanez Enver Hodja, a murit miercuri, la vârsta de 99 de ani, transmite The Guardian.

Nexhmije Hodja, poreclită „Pantera neagră”, a fost adesea comparată cu Elena Ceaușescu.

„În întunecata galerie a soţiilor de tirani, Peninsula noastră Balcanică are două modele: Elena Ceauşescu, în România, şi Nexhmije Hogea, în Albania. Prima a devenit un model de ignoranţă şi îngustime la minte, obsedată de ideea de a primi titluri ştiinţifice – iar cu cât avea mai multe, cu atât se acoperea mai tare de ridicol. Cea de a doua s-a remarcat printr-o înclinaţie spre trivialitate şi printr-o cruzime fără egal, ceea ce i-a făcut pe albanezi să o poreclească «Pantera neagr㻓, scrie marele romancier albanez Ismail Kadare în prefața cărții „Sinistra doamnă” (Ed. Humanitas, 2009)monografia demistificatoare despre Nexhmije Hogea semnată de Fahri Balliu.

„Ritualurile bizantine de glorificare”

De altfel, între cele două dictaturi – cea din România, și cea din Albania – există o sumedenie de asemănări.

În „Stalinism pentru eternitate” (Ed. Humanitas, 2014)expertul în curente revoluționare Vladimir Tismăneanu prezintă punctul de convergenţă al tipologiilor tiranice întruchipate de cei doi: „Deşi moştenirea teoretică leninistă a fost invocată în România mai puţin decât în alte ţări, Ceauşescu nu a abandonat niciodată regulile despotice instituite de bolşevici după 1921: eliminarea oricărei forme de democraţie intrapartinică, centralismul  birocratic şi omnipotenţa secretarului general. El nu putea accepta lupte fracţioniste şi avea o viziune militaristă asupra rolului şi structurii partidului. Din moment ce, în mintea sa, partidul şi liderul erau unul şi acelaşi lucru, cultul partidului însemna implicit şi divinizarea liderului. Ritualurile bizantine de glorificare erau intercalate cu referiri la ortodoxia marxist-leninistă, în timp ce slujitorii umili se întreceau unul pe celălalt în lăudarea valorii şi «clarviziunii» Conducătorului. Cu excepţia lui Enver Hodja, niciun alt lider est-european din epoca poststalinistă nu a reuşit să conceapă un cult al personalităţii atât de sistmematic şi de teatral”.

Pahare și cești

După căderea regimului comunist în Albania, Nexhmije Hodja a făcut 9 ani de închisoare pentru delapidare. „Procesul meu a fost unul politic, pentru că eram văduva lui Enver Hodja (dictatorul a murit în 1985 – n.r.)”, spunea aceasta într-un interviu, explicând că a fost condamnată pentru o sumă de 360 de dolari cheltuită pe un set de pahare și unul de cești.

Nexhmije Hodja a rămas fidelă toată viața memoriei soțului ei, stârnind nu de puține ori controverse cu aparițiile sale în presă. „Mi-am imaginat mereu că Enver a luat cele mai dificile decizii, cum ar fi executarea unor oameni de stat – obligat să-și facă datoria -, dar adâncul sufletului era sensibil și e posibil să fi suferit”, a fost una dintre afirmațiile văduvei dictatorului care a provocat furie în Albania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here