Agenţia Europeană pentru Medicamente evaluează un vaccin Moderna împotriva Omicron

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că a început evaluarea unui vaccin anti-Covid-19 de la Moderna adaptat pentru subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, în condiţiile în care există temeri în legătură cu apariţia unui nou val de coronavirus pe continentul european, relatează AFP, citată de Agerpres.

Dacă va fi aprobat, serul va deveni al doilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat în UE care vizează aceste subvariante ale Omicron.

EMA a declarat că „a iniţiat evaluarea unei cereri de autorizare a unei versiuni adaptate a Spikevax”, vizând atât tulpina iniţială a coronavirusului, cât şi subvariantele BA.4 şi BA.5.

Autoritatea de reglementare europeană nu a precizat însă când ar putea avea loc aprobarea dozei de rapel.

EMA a aprobat trei vaccinuri „bivalente” pe bază de ARN mesager.

Două vaccinuri, unul de la Moderna şi celălalt de la Pfizer/BioNTech, vizează tulpina iniţială a coronavirusului şi varianta BA.1 a Omicron. Un vaccin de la Pfizer/BioNTech vizează tulpina iniţială şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Omicron şi subvariantele sale au fost dominante pe tot parcursul anului 2022, luând rapid locul variantelor anterioare. În prezent, subvarianta BA.5 a Omicron este dominantă în Europa şi Statele Unite.

Marea Britanie, Canada şi Statele Unite au aprobat, de asemenea, vaccinuri care vizează Omicron.

Autoritatea de reglementare europeană a avertizat săptămâna trecută că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat şi a cerut ţărilor să instituie programe de vaccinare cu doze de rapel înainte de sosirea iernii, când se aşteaptă o creştere a cazurilor de coronavirus.

Autorităţile sanitare europene au recomandat la începutul lunii septembrie ca persoanele în vârstă şi cele cu risc să dezvolte o formă gravă de Covid-19 să fie primele cărora să le fie administrate vaccinuri adaptate la varianta Omicron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here