Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri la Digi24 că a avut o discuție în cursul zilei cu premierul Ludovic Orban pe tema măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului după 15 mai când se iese din starea de urgență.

A existat o propune ca relaxarea să fie facută când există un trend descrescător susținut al numărului de cazuri noi și asta să fie principalul indicator al relaxarii”, a spus Rafila. Potrivit acestuia, este posibil ca între ridicarea diferitelor restricții să existe o diferență de câte două săptămâni necesare evaluării impactului generat de noua relaxare.

În legătură cu redeschiderea școlilor, Rafila a propus să se înceapă cu studenții și liceeni:

  • La redeschiderea școlilor, opinia mea a fost să se petreacă gradual și să se înceapă cu studentii sau liceeni pentru că ei pot înțelege și respectă mult mai ușor aceste măsuri de prevenire, este mult mai simplu să lucrezi cu adulți sau adolescenți din clasele 9-12. În ce privește programul unităților de învățământ el trebuie regândit, cel mai bine e să găsim o soluție că jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent prin program alternativ.
  • La copiii foarte mici utilizarea măștii o să fie foarte dificilă, sunt copii, sunt mici, nu înțeleg, nu țîn masca pe față. Probabil o să trebuiască să ne gândim să vedem și exemple în alte țări, este foarte important, avem un mic decalaj și putem să vedem dacă aceste măsuri reprezintă o soluție în alte țări. Nu pot să recomand o decizie decât după ce ne documentăm foarte bine și vedem exemple. Implicațiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor pentru că ei fac forme ușoare, dar merge acasă și ar putea să transmită boală altor membri ai familiei. Eu așa aș face, aș începe cu universitățile, liceele și în a două faza să ne gândim să repornim la școală gimnazială și primară.
  • E bine să nu depășim numărul de 15 elevi în clasa, să fie decalate pauzele să nu iasă toți în același timp și ce spunea dl prim-ministru să verificăm temperatura la intrarea în școală”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here