Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită

Sursa de alimentare a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul ucrainean al Energiei, relatează Agerpres, care citează AFP.

”Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor de la Ukrenergo (operatorul ucrainean al şantierului), inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cernobîl, confiscată de ocupanţii ruşi”, a indicat ministrul Guerman Galuşcenko, într-un comunicat publicat de Energoatom.

”De acum înainte, sistemele de răcire a ansamblului de combustibil vor funcţiona din nou normal şi mai mult datorită generatoarelor de rezervă”, a adăugat el.

Miercuri, Ukrenergo a anunţat că centrala, care a provocat cel mai grav dezastru nuclear civil în 1986, ”a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat însă că incidentul nu a avut ”un impact major asupra siguranţei”, în timp ce ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat că centrala are generatoare de rezervă, cu o capacitate de doar 48 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here