„Am fost șocată”. Prima femeie căpitan de navă a Egiptului, ținta unui fake news legat de blocajul din Canalul Suez

Luna trecută, Marwa Elselehdar a observat ceva ciudat, scrie BBC.

🔹 Apăruseră primele știri despre o navă portcontainer imensă, Ever Given, care rămăsese blocată în Canalul Suez, oprind una dintre cele mai importante rute maritime din lume.

Dar, în timp ce își verifica telefonul, zvonurile online spuneau că ea este de vină pentru situația creată.

„Am fost șocată”, spune Marwa, prima femeie căpitan de navă din Egipt.

La momentul blocajului din Suez, Elselehdar era căpitanul Aidei IV, la sute de kilometri distanță, în Alexandria.

Nava, deținută de Autoritatea egipteană pentru siguranță maritimă, efectuează misiuni de aprovizionare către un far din Marea Roșie. De asemenea, este folosit pentru a instrui cadeții de la Academia Arabă pentru Științe, Tehnologie și Transporturi Maritime (AASTMT), o universitate regională condusă de Liga Arabă.

Zvonurile legate de rolul lui Marwa Elselehdar la bordul Ever Given au fost în mare măsură declanșate de capturile de ecran ale unui știri false – atribuită Arab News – care a spus că ea fusese implicată în incidentul din Suez.

Imaginea trucată pare a fi dintr-o adevărată relatare Arab News, publicată pe 22 martie, care prezintă succesul lui Marwa ca primă femeie căpitan de navă din Egipt. Imaginea a fost distribuită de zeci de ori pe Twitter și Facebook.

Mai multe conturi de pe Twitter, sub numele ei, au răspândit, de asemenea, afirmații false că ar fi fost implicată în Ever Given.

Marwa Elselehdar, în vârstă de 29 de ani, a declarat pentru BBC că habar nu are cine a răspândit prima dată povestea sau de ce a făcut-o.

„Am simțit sunt atacată poate pentru că sunt o femeie de succes în acest domeniu sau pentru că sunt egipteană, dar nu sunt sigură”, a spus ea.

Nu este prima dată când ea se confruntă cu provocări într-o industrie dominată istoric de bărbați. În prezent, femeile reprezintă doar 2% din navigatorii lumii, potrivit Organizației Maritime Internaționale.

Marwa spune că a iubit întotdeauna marea și a fost inspirată să se alăture marinei comerciale după ce fratele ei s-a înscris la AASTMT.

Deși academia accepta doar bărbați la acea vreme, ea a aplicat oricum și i s-a acordat permisiunea de a se alătura, după o revizuire legislativă făcută la ordinul președintelui egiptean de atunci Hosni Mubarak.

În timpul studiilor, Elselehdar spune că s-a confruntat cu sexismul la fiecare pas.

„La bord, toți erau bărbați mai în vârstă, cu mentalități diferite, așa că a fost dificil să nu găsești oameni deschiși cu care să poți comunica”, spune ea. „A fost o provocare să trec prin asta singură și fără să-mi afecteze sănătatea mintală”.

„Oamenii din societatea noastră încă nu acceptă ideea ca fetele să lucreze în departe de familiile lor pentru o lungă perioadă”, adaugă ea. „Dar când faci ceea ce îți place, nu este necesar să cauți aprobarea tuturor.”

După absolvire, Marwa a preluat comanda Aidei IV, prima navă care a navigat prin noul canal Suez în 2015. La acea vreme, ea era cea mai tânără și prima femeie căpitan a Egiptului care a traversat calea navigabilă.

În 2017, a fost aclamată și de președintele Abdel Fattah El-Sisi în timpul serbărilor de Ziua Femeii din Egipt.

Când au apărut zvonuri despre rolul ei în blocajul din Suez, s-a temut de impactul pe care îl va avea asupra muncii sale.

„Acest articol fals era în engleză, așa că s-a răspândit în alte țări”, spune Elselehdar. „Am încercat din răsputeri să neg ceea ce era în articol, deoarece îmi afectează reputația și toate eforturile pe care le-am depus pentru a ajunge unde mă aflu acum”.

Dar spune că se simte încurajată de o parte a reacțiilor pe care le-a provocat.

„Comentariile la articol au fost foarte negative și dure, dar au existat atâtea alte comentarii de susținere de la oameni obișnuiți și oameni cu care lucrez”, spune ea. „Am decis să mă concentrez pe tot sprijinul și dragostea pe care o primesc, iar furia mea s-a transformat în recunoștință”.

„De asemenea, merită menționat faptul că am devenit și mai faimoasă decât înainte”, adaugă ea.

Luna viitoare, Marwa Elselehdar va susține examenul final pentru a obține un grad complet de căpitan și speră că va putea continua să fie un model pentru femeile din industrie.

„Mesajul meu adresat femeilor care doresc să fie în domeniul maritim este să lupte pentru ceea ce iubesc și să nu lase nicio reacție negativă să le afecteze”, spune Marwa. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here