Ani grei de închisoare pentru separatiștii republicani catalani

Liderii mișcării separatiste republicane catalane au primit ani grei de închisoare din partea Curții Supreme a Spaniei, după doi ani de procese. Totuși, ei fi putut primi sentințe și mai dure, dar judecătorii i-au achitat de rebeliune violentă, o faptă mai gravă care ar i-ar fi putut trimite 25 de ani la închisoare.

Oriol Junqueras, fost vicepreședinte al administrației regionale catalane (Generalitat) a fost găsit vinovat de rebeliune și delapidare de fonduri și a primit 13 ani de închisoare. El se află în detenție preventivă din noiembrie 2017.

Raul Romeva, fost ministru de Externe în administrația regională de la Barcelona, Jordi Turull, fost purtător de cuvânt al Generalitat și Dolors Bassa, ministrul Muncii, a primit 12 ani de închisoare pentru aceleași fapte ca Junqueras.

Carme Forcadell, fost președinte al Parlamentului regional catalan și persoana care a dat citire așa-zisei „declarații de independență” a Cataloniei la 27 octombrie, a primit 11 ani și 6 luni. Joaquim Forn și Josep Rull, alți foști miniștri, au primit câte 10 ani și 6 luni.

Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii a două influente mișcări civice pro-independență, au fost găsiți vinovați de rebeliune și au primit nouă ani de închisoare.

Se încheie astfel un proces istoric, care s-a întins pe patru luni și în cadrul căruia au fost audiați 422 de martori.

Nu a fost judecat chiar liderul mișcării separatiste, șeful executivului regional catalan, Carles Puigdemont. El a fugit din Spania și trăiește în exil autoimpus în Belgia, lângă Bruxelles.

Oriol Junqueras și Carles Puigdemont, în ziua declarării „independenței Republicii Catalonia”

Mișcarea pentru independența Cataloniei este susținută de mai multe partide de stânga și de extremă-stânga, care doresc ruperea regiunii prospere de Regatul Spaniei și crearea unei republici. Dorința lor își are originile în Războiul Civil din Spania. Liderii catalani au declarat și atunci independența și au susținut forțele republicane spaniole, cot la cot cu URSS și comuniști din toată lumea.

Această tabără a fost înfrântă de naționaliștii lui Franco, care a condus Spania până în 1975, când Spania a revenit la democrația sub domnia Regelui Juan Carlos. Separatiștii catalani sunt și republicani deoarece văd monarhia spaniolă drept o continuatoare a regimului Franco.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here