ANOSR, îngrijorată de numărul mare al suspiciunilor de plagiat la vârful țării

Sursa: Facebook

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că autorităţile trebuie să se pronunţe în privinţa suspiciunilor de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea ţării, printre care şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. ANOSR precizează că, până la un verdict, suspiciunile vor pune sub semnul întrebării demersurile din proiectul legii învăţământului, transmite News.ro.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că îşi exprimă îngrijorarea profundă cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea ţării.

“În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică şi integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenţilor pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale şi a toleranţei zero faţă de furtul intelectual.

ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunţe cu celeritate în aceste chestiuni şi fără să ia în considerare numele sau funcţiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună şi mai mult sub semnul întrebării demersurile aşa-zis reformiste din proiectul noii legi a învăţământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor”, se arată în comunicat.

ANOSR consideră că invocarea unei reforme în educaţie ca apărare împotriva unor acuzaţii de plagiat este inacceptabilă.

“Lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor şi ignorarea flagrantă a propunerilor formulate de parteneri de dialog social de bună-credinţă, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu.

Mai mult decât atât, invocarea aşa-zisei reforme în educaţie ca apărare împotriva unor acuzaţii de plagiat este inacceptabilă; criticile ANOSR vizează încălcarea unor principii şi valori care ar trebui să fie valabile pentru orice persoană din mediul universitar sau care ocupă demnităţi în statul român, indiferent de numele acesteia”, a mai transmis ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România susţine că România Educată nu poate fi construită cu oameni care ignoră valorile care stau la baza acestui plan.

“În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învăţământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune şi cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârşire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluţionarea urgentă de către organele abilitate ale statului”, a precizat ANOSR.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a mai menţionat că susţine orice demers care asigură proceduri transparente pentru verificarea încălcării normelor de etică.

“În acord cu propunerile pe care federaţia deja le-a formulat cu privire la proiectul Legii Învăţământului Superior, ANOSR militează împotriva amputării atribuţiilor CNATDCU şi CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat şi susţine orice demers care asigură proceduri transparente, independente şi credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică”, a mai transmis Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

PressOne: Ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat 92 de pagini din munca a doi colegi

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here