Aripa Savonea din CSM, iritată de criticile USR-PLUS pe subiectul „10 august”. „A fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare”

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Secția de Judecători din cadrul CSM a emis, miercuri, un comunicat de presă, reacționând dur la criticile venite din partea USR-PLUS în subiectul „10 august”.

Comunicatul Judecătorilor CSM:

„Faţă de comunicatul alianţei USR-PLUS şi declaraţiile publice ale mai multor oameni politici cu referire la soluţia pronunţată de Tribunalul Bucureşti în cauza cunoscută sub numele «dosarul 10 august», Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public.

Astfel, prin folosirea unor termeni şi a unor construcţii lingvistice de genul «decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti este una foarte tristă pentru democraţia românească», «un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele», «nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic», «o mare ruşine pentru justiţia din România», «imaginea unei ţări abandonate, unde justiţia nu funcţionează, unde justiţia umblă cu capul spart» a fost depăşită orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare, afirmaţiile menţionate în cuprinsul acestor poziţii având potenţial de a insufla ideea că o soluţie care nu răspunde aşteptărilor unui partid politic atacă democraţia.

De asemenea, se constată existenţa unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.

În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

Fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiţi şi a caracterului de ingerinţă politică manifestată în această situaţie.

Secția pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie.

Secția de judecători este dominată de Gruparea Savonea: Lia Savonea, Gabriela Baltag, Nicoleta Țînț, Evelina Oprina, Simona Marcu.

Criticile USR-PLUS:

Decizia de astăzi a Tribunalului București de a respinge definitiv redeschiderea Dosarului 10 august este una foarte tristă.

Tristă pentru democrația românească, tristă pentru zecile de mii de oameni care au protestat pașnic pe 10 august 2018 și care au fost loviți, fugăriți și gazați de forțele de ordine.

Înțelegem și respectăm faptul că decizia aparține în exclusivitate magistraților și sistemului de Justiție, dar nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, să ignorăm suferința victimelor, excesul de putere și alte numeroase întrebări legate de toate acele lucruri întâmplate în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

La fel ca în cazurile Mineriadei și Revoluției, trebuie să se facă lumina și în cazul 10 august.

Altfel, avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele. Și mai avem încă o situație în care România ar putea fi condamnată la CEDO pentru că nu reușește să respecte drepturile cetățenilor ei.

3 COMENTARII

  1. Numai curve,…ce o sa faceti cand se va termina cașcavalul??..la produs pe centură….dar cum arată nici acolo nu sunt bune..cine dracu se încurcă cu pocitaniile astea??..

  2. Hotii striga hotiiiiii!
    Ce-ar fi sa se mai uite si in oglinda bolsevica – moartea in vacanta savonea, vorba predecesorului Rammstein. Domnul B Mateescu nu poate face chiar nimic si sa restabileasca scara valorilor in csm ?

  3. CSM-ul care ar trebui sa fie garantul unei justitii curate si corecte este batista pe tambal a judecatorilor corupti, incompetenti care dau hotarari definitive strambe. Orice plangere trimisa csm-ullui este respinsa din fasa. Este clar ca actul justitiei a deviat de la linia corecta si trebuie sa existe posibilitatea indreptarii hotararilor definitive strambe. Iar judecatorii vinovati sa platesca ca orice infractor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here