ARO 24, modelul care a inspirat Mercedes-Benz pentru seria G-Class? Câteva indicii

Sursa: colaj Befunky

Asemănarea ciudată și evidentă dintre partea frontală a primei generații de Mercedes-Benz G-Class și cea a seriei ARO 24 construită în România ridică încă întrebări în rândul fanilor europeni ai celor două automobile off-road, notează Autoevolution.com.

<< Ceea ce se poate spune acum este că nu poate exista fum fără foc. Uitați-vă cu atenție la fotografia principală a acestui articol: da, acolo este un G-Class.

Prima generație de Mercedes-Benz G-Class a fost prezentată în 1979. Lucrările la proiect au început în 1972 și au participat atât Daimler-Benz (Stuttgart, Germania), cât și Steyr-Daimler-Puch (Graz, Austria). Primul model din lemn a fost gata în 1973, iar primul prototip funcțional a început testarea pe teren în 1974. În 1975, a început în fabrica de la Graz asamblarea manuală a unor exemplare timpurii. Oficial, producția de serie a clasei G a început în 1979, la fabrica austriacă.

Vorbim aici despre un automobil robust și minimalist, cu aspect militar, care nu are nimic în comun cu evoluțiile sale luxoase de mai târziu. Iar partea capătul frontal al modelului din lemn, din 1973, arată un fel de design militar, arătând mai degrabă ca un „kubelwagen” decât cu stilul final al clasei G. Cu alte cuvinte, a fost schimbat cândva în 1973-1974.

Nici nu există nicio îndoială: primul exemplar complet al seriei ARO 24 a avut premiera la București, România, în 1969, și era o versiune 244 (cu patru uși, caroserie break). Cu toate acestea, versiunea de bază a seriei ARO 24 a fost așa-numita ARO 240 (două uși, caroserie convertibilă). Producția seriei ARO 24 a început în 1974, în număr destul de mic, la fabrica  de la Câmpulung Muscel. Până atunci, primul prototip funcțional al clasei G era pe punctul de a se materializa.

Cronologia faptelor o confirmă: ARO 240 era acolo când Clasa G era încă un proiect în curs de dezvoltare. Dar cât de realist ar fi să vorbim despre faptul că germanii s-au inspirat, pentru noul lor automobil 4×4, dintr-un proiect românesc?

Cu ani în urmă, i-am luat un interviu lui Laurentiu Sterian, un designer care a început să lucreze pentru ARO în 1978. Off the record, l-am întrebat despre ideea ca Clasa G să fie un spin-off al ARO 24 în ceea ce privește stilul. Deși la începutul anilor ’70 nu era angajat la ARO, mi-a spus că știe că modelele realiste pentru dezvoltarea proiectului ARO 24 fuseseră realizate undeva în Germania.

Partea de prototip și confecționare a modelelor nu erau ceva ușor de făcut în acel moment nu numai în Europa de Est, ci și dincolo de Zidul Berlinului. Cu toate acestea, România a avut o cooperare economică destul de extinsă cu unele țări din vestul Europei (nu uitați că Renault a venit în România înainte de 1970). Așadar, germanii au fost primii care au văzut aspectul natural al ARO 24. Le-a plăcut? Și a fost suficient pentru a împrumuta ceva pentru Mercedes-Benz G-Class? La urma urmei, de ce nu ar fi făcut-o? >>

A sosit sfârșitul comunismului în Cuba? Cele mai mari proteste din istoria regimului de la Havana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here