ASF va bloca accesul la site-urile entităţilor neautorizate care oferă servicii de investiţii, care practică tehnici de înşelare, manipulare şi publicitate agresivă

Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a aprobat, vineri, o ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea să blocheze accesul la site-urile „entităţilor neautorizate care oferă servicii de investiţii, care practică tehnici de înşelare, manipulare şi publicitate agresivă”.

O altă modificare se referă la o modalitate de finanţare alternativă pentru primăriile care au proiecte de dezvoltare prin intermediul pieţei de capital, prin emisiunea de obligaţiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor, relatează News.ro.

În acest sens, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă  pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Actul normativ adoptat de Guvern este rezultatul unor ample consultări cu piaţa de capital, un proces transparent menit să creeze un mediu de investiţii mai sigur şi un cadru legal predictibil şi clar care să contribuie la dezvoltarea durabilă a pieţei locale de capital, mai indică documentul.

Noile reglementări contribuie la îndeplinirea unor obiective generale şi specifice incluse în “Strategia Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026”, realizată împreună cu OCDE, iar îndeplinirea obiectivelor strategiei reprezintă o recomandare prioritară în procesul de aderare la această organizaţie internaţională.

Una dintre modificările importante se referă la blocarea, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a accesului la site-urile entităţilor neautorizate care oferă servicii de investiţii, care practică tehnici de înşelare, manipulare şi publicitate agresivă. Aplicarea noilor prevederi va avea ca efect un mediu mai sigur pentru investitori şi protejarea investitorilor locali.

O altă modificare se referă la o modalitate de finanţare alternativă pentru primăriile care au proiecte de dezvoltare prin intermediul pieţei de capital, prin emisiunea de obligaţiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor.

Această prevedere va dezvolta piaţa autohtonă de obligaţiuni, va creşte transparenţa emisiunilor de astfel de obligaţiuni municipale, se va adresa unui număr mai mare de investitori, iar cetăţenii vor putea investi în aceste instrumente ce finanţează proiectelor locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here