Atac armat la o paradă de Ziua Independenţei, la Chicago – cel puţin șase morţi şi 24 de răniţi

Cel puţin şase persoane au fost ucise, iar alte 24 au fost rănite într-un atac armat, luni, în nordul Statelor Unite, la o defilare de Ziua Independenţei, anunţă oficiali locali citaţi de presa americană, relatează AFP.

Suspectul – prezentat de către poliţie drept un bărbat alb în vârstă de 18-20 de ani – este fugar şi ”considerat înarmat şi periculos”.

Ziarul The Chicago Sun-Times scrie că parada a început către ora locală 10.00 (18.00, ora României), însă s-a oprit după zece minute, după ce s-au tras focuri de armă, potrivit News.ro.

Mai mulţi martori citați de ziar au declarat că au auzit focuri de armă.

Sute de participanţi la paradă, unii sângerând, au fugit de pe traseul paradei, lăsând în urmă scaune, cărucioare de copii şi pături.

”Dispersaţi-vă, vă rugăm, nu vă aflaţi în siguranţă aici”, a anunţat poliţia.
Poliţia din Highland Park a anunţat, inițial, într-un comunicat, că cinci persoane au fost ucise, iar alte 19 au fost duse la spital.
Era neclar deocamdată dacă cele cinci victme se aflau între cele 19 persoane spitalizate.
Poliţia a anunţat că se află în căutarea unui suspect.
Un jurnalist de la Sun-Times a surprins într-o înregistrare video, după împuşcături, un grup continuând să cânte, pe un car, în timp ce oameni trec ţipând pe lângă el.
O fotografie postată pe reţele de socializare pare să surprindă o baltă de sânge lângă nişte scaune răsturnate, în Highland Park
O altă martoră, Gina Troiani, aștepta alături de fiul ei, aliniaţi împreună cu clasa acestuia, pentru a mărşălui la paradă atunci când a auzit un zgomot puternic, care a crezut că erau focuri de artificii, după care a auzit persoane strigând că este vorba despre un atacator. ”Am fugit în direcţia opusă”, a declarat ea AP. Fiul ei, în vârstă de cinci ani, mergea pe o bicicletă decorată cu panglici roşii şi albastre și ţinea în mână un steag american, ca și colegii săi, care participau la o paradă cu biclete şi cu animale de companie a copiilor.
Troiani a declarat că a împins de o parte bicicleta copilului, după care au traversat cartierul către maşină. Într-o înregistrare pe care a filmat-o cu telefonul mobil apar copii care, speriaţi de zgomotul puternic, fug la marginea drumului, în timp ce o sirenă răsună în apropiere.

”A fost haos”, a spus ea.

”Unele persoane au fost despărţite de familii şi le caută. Altele au dat drumul la cărucioare, şi-au luat copiiii şi au rupt-o la fugă”, a adăugat ea.

Guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că ”monitorizează îndeaproape situaţia din Highland Park” şi că poliţia statului evaluează situaţia.

Poliţia de stat din Illinois (ISP) anunţă într-un e-mail că intervine după semnalarea unui atac, către ora locală 10.24 (18.24, ora României).

Biroul şerifului din Lake County a anunţat pe Twitter că oferă asistenţă Poliţiei din Highland Park, în urma unui ”atac armat pe traseul unei parade de Ziua Independenţei”.

Un purtător de cuvânt al biroului a redirecţonat AP Poliţia din Highland Park, unde nimeni nu era disponibil imediat.

O locuitoare din Highland Park, Debbie Glickman, a declarat că se afla într-un car împreună cu colegi de serviciu şi că urmau să intre pe drumul principal în momentul când a văzut oameni fugind.

”Oameni spuneau «e un atacator, e un atacator, e un atacator»”, a declarat ea AP.

”Aşa că şi noi am fugit. Am rupt-o la fugă. E un haos în masă acolo”, a adăugat ea.

Ea a spus că nu a auzit detonări şi că nu a văzut persoane rănite.

”Sunt îngrozită. Este atât de trist”, a declarat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here