Aurescu, despre scandalul mutării ambasadei din Israel: Ne-a costat locul în Consiliul de Securitate al ONU

Inquam Photos/ Octav Ganea

Poziţia României privind ambasada din Israel nu s-a schimbat, dar discuţiile publice trecute despre o eventuală mutare de la Tel Aviv la Ierusalim au „costat” ţara noastră candidatura de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Poziţia României nu s-a schimbat nici măcar cu un milimetru. Nici măcar în timpul proiectului nu s-a schimbat, pentru că preşedintele României este cel care decide politica externă a României, conform prerogativelor sale constituţionale, iar poziţia preşedintelui României nu s-a schimbat absolut deloc, nici măcar un milimetru, în toată această perioadă”, a afirmat ministrul de Externe, marţi, la Digi 24.

El a vorbit, în schimb, de faptul că a fost nevoie să fie contracarate „efectele extrem de nocive pe care anumite anunţuri publice le-au avut în câteva rânduri”.

În politica externă, încrederea partenerilor şi reputaţia se câştigă foarte greu, dar se pot pierde extrem de uşor iar acest episod ne-a costat candidatura la calitatea de membru nepermanent în Consiliul de Securitate”, a subliniat el.

Aurescu a menţionat parteneri tradiţionali ai României, care potrivit lui, au spus: „Noi înţelegem şi avem deplină încredere în poziţia pe care România o exprimă şi care este poziţia preşedintelui României, dar se creează un semn de întrebare cu aceste luări de poziţie la nivel parlamentar, la un anumit moment, sau guvernamental”.

Această situaţie a fost extrem de complicat de gestionat”, a adăugat ministrul. Potrivit lui Aurescu, „nu există în acest moment intenţia de a face o astfel de mutare”.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here