Avertisment american pentru China: Un atac asupra navelor filipineze în Pacific ar activa tratatul de apărare reciprocă SUA – Filipine

Statele Unite avertizează China că un atac asupra forţelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud ar activa prevederile unui tratat de apărare reciprocă SUA-Filipine din 1951. Înțelegerea prevede că, în cazul unui atac în Pacific asupra uneia dintre părți, cealaltă parte „va acţiona pentru a răspunde pericolelor comune”.

Comentariul a fost făcut de secretarul de stat Antony Blinken într-o declaraţie scrisă care marchează a cincea aniversare a unei hotărâri a unui tribunal de arbitraj, care respinge marile pretenţii teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud, scrie Mediafax, preluând Reuters.

China, care pretinde majoritatea apelor în cadrul aşa-numitei Linii Nine Dash, dar contestată de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam, a subliniat vineri că Beijingul nu a acceptat hotărârea.

„Statele Unite îşi reafirmă politica din 13 iulie 2020 cu privire la creanţele maritime în Marea Chinei de Sud”, a spus secretarul de stat Antony Blinken, referindu-se la respingerea de către administraţia fostului preşedinte Donald Trump a revendicărilor Chinei asupra resurselor offshore în cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud.

„Reafirmăm, de asemenea, că un atac armat asupra forţelor armate filipineze, a navelor publice sau a aeronavelor din Marea Chinei de Sud ar invoca angajamentele de apărare reciprocă ale SUA în temeiul articolului IV din Tratatul de apărare reciprocă SUA-Filipine din 1951”, a adăugat Blinken.

Acest articol al tratatului spune că „fiecare parte recunoaşte că un atac armat în zona Pacificului asupra oricăreia dintre părţi ar fi periculos pentru propria pace şi siguranţă şi declară că va acţiona pentru a răspunde pericolelor comune în conformitate cu procese constituţionale”.

Antony Blinken a menţionat acest lucru şi în cadrul unei conversaţii din 8 aprilie cu ministrul de Externe filipinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here