Avertismentul lui Cioloș: Americanii sau chiar chinezii ne-ar putea decide modul de viață

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Sindromul Prea puțin, prea târziu ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna”, a declarat, miercuri dimineață, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul European, în contextul lansării noii echipe a Comisiei Europene.

Discursul lui Dacian Cioloș, la plenara Parlamentului European, înainte de votul pentru noua Comisie Europeană:

Această Comisie este rezultatul unui examen riguros pe care Parlamentul l-a stabilit și care ar trebui să-l consolideze. De aceea noul colegiu al comisarilor va trebui să-și respecte toate angajamentele luate în fața noastră.

Solicit acestei noi Comisii să ne arate trei lucruri:

• Viziune
• Pasiune
• și ambiție

Acesta este singurul mod de pregătire a Europei pentru a face față noilor provocări ale acestei lumi și de a-i inspira pe cetățeni în același timp.

„O comisie geopolitică”, a spus doamna von der Leyen. E foarte bine, dar acest lucru necesită schimbări profunde.

Ca grup, am definit 4 priorități majore.

Prima: Avem ambiția de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra climei în 2050, cu o economie gata să facă față acestei provocări. Acest lucru va fi posibil doar dacă îi avem alături implicați pe antreprenori, fermieri și cercetători. Așadar, haideți să investim în acest efort de tranziție – cu un fond de tranziție echitabil și o Bancă pentru Mediu – și cu un buget care să se ridice la nivelul acestei aspirații.

A doua: digitalizarea ne transformă societatea. Cu oportunități considerabile pentru cetățeni și economia noastră, dar și cu riscuri. Față de această revoluție, creștem companii lider și ajutam IMM-urile noastre prin facilitarea accesului la finanțare, cu un cadru de reglementare pentru inteligența artificială, incluzând o adevărată strategie europeană de date.

A treia: Va vorbi Europa, în următorii cinci ani, pe picior de egalitate cu China sau Statele Unite? Va fi întotdeauna o voce auzită în Africa? Putem arăta că suntem capabili să gestionăm o politică de azil și migrație care să fie în acord cu valorile noastre, să construim o politică comercială, având în același timp clauze de sustenabilitate eficiente și o Europă sigură deschisă parteneriatelor.

Nu în ultimul rând, pentru a ajunge la aceste obiective trebuie să reconectăm cetățenii la visul European. Ne dorim o democrație europeană care nu constă doar în prezența la urne din cinci în cinci ani, ci în care toată lumea se simte implicată. Aceasta va fi misiunea Conferinței privind viitorul Europei al cărei motor va fi grupul pe care-l conduc. Aceasta este modalitatea de a elimina obstacolele instituționale care împiedică Uniunea să acționeze cum ar trebui. Sindromul „Prea puțin, prea târziu” ar trebui să fie eradicat o dată pentru totdeauna.

În caz contrar, nu va fi domnul Schinas cu portofoliul său, ci americanii, sau chiar mai mult, chinezii, cei care vor decide de mâine modul nostru de viață.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here