Băncile – noua poliție secretă asmuțită de Putin pe cetățeni

Sursa: RIA Novosti

Kremlinul recrutează tot felul de aliați improbabili în campania sa de a-i priva pe cetățeni de accesul la știri precise și materiale de actualitate, scriu Irina Borogan și Andrei Soldatov, într-o analiză CEPA.

<< Este ușor să uităm că, în mijlocul războiului de agresiune continuă al Rusiei împotriva Ucrainei, aceasta duce și un război nemilos pentru a bloca fluxul de informații necenzurate între propriile granițe.

Autoritățile ruse nu au ezitat în ofensiva lor în acest sens, având în ultima perioadă obiectivul de a interzice instrumentele de eludare a cenzurii. Serviciile de rețea privată virtuală (VPN) sunt, probabil, cel mai temut dușman al cenzorului, deoarece oferă utilizatorilor un fel de mantie de invizibilitate care permite accesul liber la informații.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Digitale a adoptat o strategie care implică o „listă albă” a serviciilor, care, prin selectarea unui număr limitat de furnizori acceptabili, caută efectiv să interzică tot ceea ce nu este inclus.

Guvernul — așa cum se întâmplă adesea — a eșuat în a lua în considerare legea consecințelor nedorite. În timp scurt, eforturile îndrăznețe ale ministerului au fost criticate din numeroase direcții, mai ales de către companiile care contribuie la efortul de război.

Asociația specialiștilor IT, investitorilor și organizațiilor a trimis o scrisoare deschisă ministerului, cerându-le oficialilor să înceteze blocarea aleatorie a serviciilor VPN deoarece companiile „folosesc acele VPN-uri pentru a evita sancțiunile occidentale”.

În replică, ministrul le-a recomandat acestor companii care utilizează VPN-uri corporative să-i contacteze pe oficialii săi pentru ca VPN-urile lor să fie adăugate la lista albă. Ministerul, cu alte cuvinte, introdusese un sistem manual de control și cenzură pentru lumea digitală.

Metodele de cenzură ale Kremlinului împiedică nu doar companiile, ci și persoanele private să utilizeze VPN-uri pentru a accesa informații necenzurate. Așa cum se întâmplă într-un stat totalitar, reprimarea este efectuată de organizații care nu au legătură cu securitatea sau cenzura; iar cele mai eficiente s-au dovedit a fi băncile rusești.

Cele mai mari bănci au primit instrucțiuni să-i sancționeze pe clienții care utilizează cardurile de credit pentru a plăti servicii VPN, așa cum i-a devenit limpede unui inginer IT din Sankt Petersburg, pe nume Serghei, cu o gândire liberală.

El s-a opus războiului încă de la început și considera esențial să aibă acces la informații necenzurate din media rusă aflată în exil. S-a abonat la serviciile unui VPN numit Red Shield, dezvoltat de activiști ruși din străinătate.

Dar este o provocare să plătești pentru astfel de abonamente fără a folosi un card de credit emis în Rusia. De aceea, Red Shield folosește un serviciu online care este utilizat pentru plata jocurilor online — Lava.ru.

Dar când inginerul nostru a încercat să plătească abonamentul anual, folosind un card emis de Sberbank, cea mai mare bancă din țară, plata nu a fost autorizată. În curând a primit un SMS: „Tranzacția cu cardul a fost respinsă pentru a evita fraudarea. Vă rugăm să așteptați un apel de la un număr care începe cu 900. Tranzacțiile online sunt interzise până la confirmare”.

Inginerul a sunat la bancă, dar i s-a spus că toate cardurile sale sunt blocate, iar dacă nu răspunde la apel va trebui să-și înlocuiască toate cardurile.

În cele din urmă, a sunat un bărbat de la un număr cu 900 și s-a prezentat ca ofițer de securitate Sber. A întrebat ce fel de site folosește și de ce. Poate ar putea lua în considerare și alte opțiuni?

Iritat, Serghei a spus că nu are banca treabă cu ce cumpără și face el online. Angajatul de la Sber a spus că aceasta este o greșeală serioasă și că este datoria inginerului să ajute statul.

A mai spus că dacă Serghei refuză să răspundă la întrebările sale, atunci îi vor fi blocate toate cardurile, nu doar cel folosit: „Veți merge la bancă, și ei vor decide de ce ați folosit acest site și dacă ar trebui să aveți vreun cont la Sberbank”.

După aceea, inginerul a schimbat tactica și a inventat o scuză. A spus că are portofelul online pe lava.ru pentru a plăti jocuri.

„Ok”, a spus angajatul de la Sber, „ce fel de jocuri?”

Serghei a spus că este doar un joc online pe telefon.

Dar omul de la Sber nu s-a lăsat și inginerul a căutat urgent un joc disponibil pe platformă.

Cu toate acestea, nu a fost suficient, iar omul de la Sber a cerut detaliile contului de joc de pe site. Inginerul a refuzat, invocând protecția datelor personale. Omul de la Sber a acceptat argumentul, dar apoi l-a întrebat când și-a deschis inginerul contul și ce fel de tranzacții a efectuat.

Inginerul prins în capcană a spus că nu-și amintește, dar cel care îl interoga și-a intensificat întrebările ostile. „Poate plăteai teroriști din acel cont? Vreau să transfer cazul la poliție pentru o investigație mai amănunțită”, i-a spus acesta.

Când inginerul a încercat să argumenteze că tranzacțiile au fost efectuate de fapt printr-un alt cont bancar, investigatorul era pregătit pentru el.

„Adică acest număr?”, a replicat omul de la Sber, menționând patru cifre din contul inginerului la cealaltă bancă. Inginerul a fost șocat — cum naiba avea Sber detalii de pe un card de credit emis de o altă companie?

Interogatoriul a continuat și a devenit și mai sinistru. A fost obligat să divulge detalii, inclusiv despre pașaport, achiziții recente și călătorii recente în afara orașului său natal, Sankt Petersburg.

De acum înainte, i s-a spus, va instala și folosi RuStore — analogul rusesc al AppStore — și va descărca aplicația Sber. Desigur, putea refuza, caz în care totul i-ar fi fost blocat dacă s-ar fi comportat iarăși greșit.

Inginerul nostru IT s-a împotrivit, dar era evident că nu avea nicio șansă să câștige disputa.

Omul de la Sber l-a informat cu aroganță că își vindea datele către țări ostile și că banca avea dreptul să-i refuze serviciile bancare și să-i închidă conturile. De fapt, a adăugat că era gata să facă acest lucru cu conturile inginerului pentru că plata era dubioasă, inginerul nu folosea aplicația rusă, și, cel mai important, „vorbești într-un mod dubios”.

A spus că era pregătit să trimită cazul la poliție, iar până atunci conturile și cardurile vor fi blocate.

Bărbatul din IT a pretins că cedează și a fost de acord cu totul. I s-a ținut o altă lecție, de data aceasta despre loialitatea față de patrie. Apoi, omul de la Sber a pus și mai multe întrebări pentru a stabili dacă inginerul înțelegea ce era în joc și de ce avea nevoie să instaleze aplicații și certificate rusești.

Inginerul a consimțit. Ce altceva putea să facă?

„Ei bine, în acest caz, pare că înțelegeți responsabilitățile dumneavoastră și o să vă deblochez cardurile”, a spus bărbatul de la Sber. Inginerul a îndrăznit să întrebe despre plata care a declanșat toată această situație. Putea să o facă?

Nu, este indezirabilă, a spus ofițerul de la Sber și a închis telefonul. >>

Slăbiciunile așteptatei campanii pentru realegerea lui Putin

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here