Bășcălie pe rețelele de socializare din China pe seama haosului de la Washington. Tineretul comunist exultă

Foto: Twitter

Internauţii şi unele mass-media din China făceau comentarii acide joi, pe reţelele sociale, în legătură cu scenele de haos de la Capitoliu, fără a ezita să facă o paralelă între situaţia de la Washington şi manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong, informează AFP, citată de Agerpres.

Fosta colonie britanică a fost zguduită în 2019 de o amplă mişcare de contestare împotriva tutelei, considerate în creştere, din partea Beijingului. Majoritar paşnică la început, mişcarea de contestare a dus la violenţe, mai ales atunci când manifestanţi au pătruns în interiorul „Legco”, parlamentul local.

Pe Twitter, blocat de altfel în China, tabloidul naţionalist Global Times publică unele lângă altele fotografii cu intruziunea de la Capitoliu a susţinătorilor lui Donald Trump şi altele cu manifestanţi hongkongonezi în Legco.

Cotidianul de limbă engleză notează că manifestanţii din Hong Kong au fost calificaţi la acea dată drept „eroi” de către Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. „Rămâne de văzut dacă ea va spune acelaşi lucru în legătură cu situaţia din Capitoliu”, comentează ironic cotidianul.

În mai multe editoriale, Global Times atacă insistent democraţia „în stil occidental” şi apără „modelul” autoritar chinez, ca fiind mai eficace.

Pe platforma Weibo, Tineretul comunist a calificat evenimentele din capitala americană drept „un spectacol pe cinste”.

Subiectul este intens comentat şi totaliza peste 230 de milioane de vizualizări. „Ceea ce s-a întâmplat la Hong Kong se repetă în Capitoliul american”, comentează un internaut.

Susţinând manifestanţiile pro-democraţie din Hong Kong şi condamnându-le pe cele de la Washington, „liderii ţărilor occidentale au dat dovadă de duble standarde”, susţine un altul.

Mişcarea de contestare din Hong Kong a fost înăbuşită la începutul lui 2020 prin restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, apoi prin intrarea în vigoare a unei noi legi asupra „securităţii naţionale”, acuzată că subminează libertăţile teritoriului. 

1 COMENTARIU

  1. Ce comentarii pot posta niste spalati pe creier, chinejii crescuti in stilul lui MAO,ca doctrina,dar bucurandu-se ca sunt mana de lucru ieftina pentru occidentali..fara ei,erau acum ierbivori ,cum sunt fratii lor de doctrina,nord-coreenii!!😓😔😫

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here