Biden, hotărât să acționeze „acum” pentru a limita armele de foc în SUA. „Această administrație nu va aștepta viitorul atac armat în masă”

Preşedintele american Joe Biden îndeamnă Congresul să acţioneze „acum” pentru a limita circulaţia armelor de foc în Statele Unite, la trei ani de la atacul armat în liceul Parkland din Florida, relatează News.ro, care citează AFP.

„Această administraţie nu va aştepta viitorul atac armat în masă” pentru a auzi îndemurile la acţiune, a subliniat duminică şeful statului american, la trei ani de la acest atac armat care s-a soldat cu 17 morţi, de Ziua Îndrăgostiţilor, la 14 februarie 2018.

„Îndemn azi Congresul să promulge reforme de bun simţ cu privirela armele de foc”, subliniază Joe Biden.

El cere, în această declaraţie, să se impună o verificare a antecedentelor cumpărătorilor ”la toate vânzările de arme”, să se interzică puştile de asalt şi magaziile de gloanţe de mare capacitate.

„Vom promulga aceste legi şi altele care vor salva vieţi”, a anunţat imediat Nancy Pelosi, preşedinta camerei reprezentanţilor, care a promis „să aducă progresele pe care le reclamă locuitorii din Parkland şi poporul american”.

Democraţii deţin de-acum o majoritate fragilă în Senat, însă au nevoie de votul a cel puţin zece republicani în vederea adoptării acestor legi – un lucru care pare dificil de realizat în prezent.

Joe Biden subliniază că este necesar „să punem capăt imunităţii producătorilor de armament care pun armament de război pe străzile noastre în deplină cunoştinţă de cauză”.

În 2018, de Valentine’s Day, un tânăr în vârstă de 19 ani, Nikolas Cruz, a deschis focul în această oinstituţie, în sud-estul Floridei, la Liceul Marjory Stoneman Douglas, şi a omorât 14 liceeni şi trei membri ai personalului, înainte să fie arstat.

Exclus din şcoală cu an mai înainte, din „motive disciplinare”, el şi-a putut procura în mod legal o puşcă de asalt semiautomată, în pofida unor antecedente psihiatrice.

În pofida unei mobilizări fără precedent a liceenilor din Parkland în favoarea unui control mai dur al vâznării de arme de foc, Donald Trump a refuzat atunci să examineze interzicerea puştilor de asalt.

Administraţiile americane succesive au fost neputincioase într-o îndiguire a multiplicării atacurilor armate în masă care au loc cu regularitate în şcoli americane, centre comerciale, întreprinderi sai lăcaşuri de cult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here