BREAKING NEWS | Ce conține raportul din 10 august, care a fost desecretizat

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, cu toate acestea, intervenția jandarmilor a fost justificată prin mesaje postate pe rețelele sociale, se arată în raportul din 10 august, publicat de Digi24.

Documentul este intitulat „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București din data de 10 august 2018” și conține 20 de pagini împărțite în mai multe capitole. Până la această oră, doar o parte din raport a fost dezvăluit de Digi24, care a anunțat că va reveni cu informații pe parcursul zilei. În prima parte este detaliat punctul de vedere al Jandarmeriei Române.

Raportul conține o derulare pe ore și minute a intervenției, o justificare a jandarmilor pentru modul în care au acționat. În document scrie că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici. Acestea sunt verificate la nivel intern. Procurorii au primit documentul desecretizat integral abia săptămâna trecută, au mai dezvăluit jurnaliștii Digi24.

Jandarmii menționează în acest raport că, începând din ianuarie 2017, au fost organizate în București, dar și la nivel național, mai multe proteste, însă în lunile premergătoare protestului Diasporei, acestea s-au redus în intensitate pentru pregătirea unui protest mare, transmite Digi24.

Jandarmii mai spun că s-au informat în special din mediul virtual despre pregătirea acestui eveniment, în raport fiind incluse aproximativ 60 de postări de pe rețelele sociale. Jandarmii spun că în perioada premergătoare protestului, s-a remarcat „existența unor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic („revoluție”), inclusiv prin eventuale acțiuni violente (promovarea violenței la nivel național de limbaj) și la nivel acțional, prin ocuparea sediului guvernului.

Serviciile au furnizat date înainte și chiar în timpul protestului

Serviciile au furnizat date Jandarmeriei în perioada dinaintea protestului, dar și în timpul desfășurării acestuia, mai arată raportul, citat de Digi24.

„Datele primite de la partenerii instituționali nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică, ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinirea obligațiilor internaționale ale staului”, se mai arată în raport.

Cum au justificat jandarmii intervenția în forță din 10 august

„Intervenția în forță, autorizată din punct de vedere legal și administartiv, a structurilor Jandarmeriei Române a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic și civilizat al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, punerea în pericol iminent a sănătății și integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest prezenți în zonă, precum și sustragerea unei arme de foc.

De ce a fost secretizat raportul din 10 august

Secretizarea acestui raport a fost justificată prin faptul că erau menționate anumite informări primite de la serviciile secrete, acestea fiind părțile care au rămas secrete și pentru ancheta penală.

Un alt motiv pentru secretizare a fost dat de elemente privind organizarea forțelor de ordine sau de cine a coordonat întreaga intervenție, deși erau lucruri publice, prezentate de Jandarmerie în conferințe de presă ulterioare protestului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here