Cristi Dănileț: Șase din cei șapte violatori din Vaslui sunt liberi „grație recursului compensatoriu”

Cei șapte autori ai violului de la Vaslui „care a cutremurat o țară întreagă – au fost condamnați la 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare – astăzi toți sunt liberi, grație recursului compensatoriu”, a spus judecătorul Cristi Danileț, în conferința SuperTeach susținută în fața profesorilor, la Cluj-Napoca, scrie edupedu.ro.

Ulterior, Cristi Dănileț a revenit cu o postare pe Facebook în care spune că: „Am văzut că cineva a atenționat că din cei 7, unul mai este totuși în penitenciar. Dacă e ața, îmi fac mea culpa. Așadar, pedepsele date definitiv în 2015 au fost 10 ani, 8 ani, 6 ani. Din cei 7, un număr de 6 sunt liberi. E doar un exemplu”.

Agerpres scrie că pe 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19.00, eleva s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu maşina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde şi-au mai chemat alţi patru prieteni care au întreţinut raporturi sexuale cu eleva împotriva voinţei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp din apropierea localităţii Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forţat victima să întreţină raporturi sexuale până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa.

Cei şapte tineri au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate, toţi în stare de arest preventiv.

Pe 2 aprilie 2015, trei dintre tineri – Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan – au recunoscut acuzaţiile şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, iar la acelaşi termen un magistrat a decis ca ei să fie judecaţi în arest la domiciliu. Decizia nu a fost contestată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reprezentat în sala de judecată de procurorul Ingrid Botezatu.

Magistraţii judecătoriei Vaslui au dispus, pe 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

În urma reacţiilor din partea societăţii civile, a politicienilor şi a simplilor cetăţeni care au transmis mesaje de susţinere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în acest caz.

În comunitate, fata a fost privită drept vinovată. Însă peste 400.000 de români au semnat o petiţie online în care cereau arestarea celor şapte tineri din Văleni.

Cei 7, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 şi 10 ani de închisoare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here