Casa Albă: SUA nu vor nici o ”escaladare”, nici un ”război” cu Iranul

Sursa: Facebook/U.S. Department of Defense

Statele Unite nu vor nici o „escaladare”, nici un „război în toată regula cu Iranul”, a insistat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la o zi după ce Republica Islamică a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Preşedintele (Joe Biden) a fost clar: nu vrem escaladare. Nu vrem un război în toată regula cu Iranul. Cred că orele şi zilele următoare ne vor spune multe”, a declarat Kirby pentru NBC.

Iranul a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac masiv cu drone şi rachete, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a stârnit temeri cu privire la o explozie regională. Acesta a fost „dejucat”, conform armatei israeliene, în timp ce Iranul a salutat ceea ce a spus că a fost un răspuns justificat la atacul care i-a distrus consulatul de la Damasc.

„Le-am spus foarte clar tuturor părţilor, inclusiv Iranului, ce vom face (…) şi cât de în serios vom lua orice potenţială ameninţare la adresa personalului nostru” din Orientul Mijlociu, a spus Kirby.

Joe Biden a declarat sâmbătă seara că forţele americane au ajutat la doborârea „aproape tuturor” dronelor şi rachetelor lansate de Iran asupra Israelului, adăugând că şi-a reafirmat sprijinul „neclintit” pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Dezacordurile au fost din ce în ce mai vizibile în ultimele săptămâni între Joe Biden şi Benjamin Netanyahu, pe care preşedintele american îl învinovăţeşte pentru desfăşurarea războiului de peste şase luni în Gaza, care este lovită de o tragedie umanitară şi ameninţată de o foamete pe scară largă.

„Vom continua să lucrăm cu el, îl vom sfătui”, a spus Kirby, reiterând că Statele Unite vor „continua să-i ajute (pe israelieni) să se apere”.

România, solidară cu Israel. Mesajle lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here