Ce a învățat Xi Jinping de la tatăl său despre gestionarea relației cu Rusia

Sursa: Xinhua

<< La 4 februarie 2022, chiar înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Beijing, unde el și liderul chinez Xi Jinping au semnat un document care lăuda un parteneriat „fără limite”. În cei peste doi ani care au trecut de atunci, China a refuzat să condamne invazia și a ajutat Rusia să achiziționeze materiale, de la utilaje la motoare și drone, cruciale pentru efortul de război. Parteneriatul înfloritor dintre Xi și Putin a ridicat întrebări serioase în capitalele occidentale. Este oare alianța care lega Moscova și Beijingul la începutul Războiului Rece din nou în vigoare? Rușii și chinezii au respins în mod repetat astfel de discuții, dar au afirmat și că parteneriatul lor actual este mai rezistent decât în zilele când conduceau împreună lumea comunistă >>, scrie Foreign Affairs.

<< Xi ar trebui să știe. Tatăl său, Xi Zhongxun, a fost un oficial de rang înalt al Partidului Comunist Chinez (PCC), a cărui carieră a fost un microcosmos al relațiilor dintre Beijing și Moscova în secolul al XX-lea, de la primele zile ale revoluției în anii 1920 și 1930, până la ajutorul intermitent din anii 1940 și copierea în masă a modelului sovietic în anii 1950, și de la ruptura deschisă din anii 1960 și 1970, până la apropierea din anii 1980 târzii. Tranzacțiile bătrânului Xi cu Moscova au arătat pericolele intimității și dușmăniei, cum apropierea prea mare a creat tensiuni de necontrolat care au produs o ceartă costisitoare. Înțelegând acea istorie, tânărul Xi, după toate aparențele, crede că relația actuală dintre Moscova și Beijing este într-adevăr mai puternică decât era în anii 1950 și că poate evita tensiunile care au dus la ruptura anterioară.

În timpul Războiului Rece, ideologia comunistă a împins în cele din urmă cele două țări să se despartă, în timp ce acum sunt unite de un set mai general de atitudini conservatoare, anti-occidentale și statiste. În trecut, relațiile proaste dintre liderii individuali au deteriorat relația, în timp ce astăzi, Xi și Putin au făcut din conexiunea lor personală o caracteristică a parteneriatului strategic. Atunci, exigențele alianței din Războiul Rece, care necesitau ca fiecare parte să-și sacrifice propriile interese pentru ale celeilalte, conțineau semințele propriei lor destrămări, în timp ce axa actuală a convenienței permite mai multă flexibilitate. China și Rusia nu vor mai merge niciodată în pas ca în primii ani după Revoluția Chineză, dar nici nu se vor despărți prea curând.

Legături periculoase

Xi Jinping s-a născut în 1953, în perioada de maximă imitație febrilă a Uniunii Sovietice de către China. Cel mai popular slogan din China în acel an era: „Uniunea Sovietică de azi este China de mâine.” Xi Zhongxun tocmai se mutase la Beijing din nord-vestul Chinei, unde își petrecuse majoritatea primelor patru decenii din viață luptând într-o revoluție inspirată de Revoluția Bolșevică din 1917. Ca mulți din generația sa, Xi era devotat cauzei, în ciuda numeroaselor eșecuri și sacrificii personale – un devotament care a supraviețuit persecuției și încarcerării sale de către tovarășii membri ai PCC, în 1935, pentru că nu aderase suficient de strâns la ortodoxia comunistă.

Victoria bolșevică i-a influențat pe radicalii chinezi de la început, iar Moscova a condus și finanțat PCC în primii săi ani. Dar independența tot mai mare a comuniștilor chinezi a mers mână în mână cu ascensiunea lui Mao Zedong — și a legat soarta lui Xi Zhongxun de a lui Mao. În narațiunea lui Mao, radicalii instruiți de sovietici aproape că îngropaseră revoluția din China pentru că nu au reușit să înțeleagă condițiile speciale ale țării. Acești dogmatici, susținea Mao, l-au persecutat pe Xi în 1935 la fel cum l-au tratat prost pe Mao însuși la începutul acelui deceniu, când Mao a fost marginalizat de liderii aliniați cu sovieticii în cadrul PCC.

Cu toate acestea, Mao nu pleda pentru o ruptură de Moscova. Xi Zhongxun a întâlnit foarte puțini străini în cea mai mare parte a vieții sale timpurii, dar acest lucru s-a schimbat la sfârșitul anilor 1940, când comuniștii au măturat China în timpul războiului civil al țării. El a început să aibă interacțiuni susținute cu sovieticii în calitate de șef al imensului Birou de Nord-Vest, organizația de partid care supraveghea regiunea Xinjiang. Uniunea Sovietică a ajutat PCC să proiecteze puterea militară acolo și, în decembrie 1949, după ce comuniștii au câștigat războiul și au consolidat controlul asupra Chinei continentale, Xi a propus cu succes liderilor partidului ca Xinjiang și Uniunea Sovietică să coopereze pentru a dezvolta resursele din provincie. Un an mai târziu, Xi a devenit șeful Asociației de Prietenie Sino-Sovietice din Nord-Vest.

Chiar în perioada nașterii lui Xi Jinping, PCC a întreprins prima sa mare epurare — un incident strâns legat atât de Uniunea Sovietică, cât și de familia Xi. Gao Gang, un oficial de rang înalt, văzut ca un potențial succesor al lui Mao, a mers prea departe cu criticile sale la adresa altor lideri în timpul unor conversații private. Mao s-a întors împotriva protejatului său, iar Gao în cele din urmă s-a sinucis. Gao avea legături strânse cu Moscova și, deși acestea nu fuseseră motivul epurării sale la acea vreme, Mao a ajuns să se îngrijoreze de astfel de conexiuni și a concluzionat că echivalau cu trădarea. Pericolul relațiilor strânse cu o putere străină, chiar și cu un aliat, nu putea fi pierdut din vedere de către Xi Zhongxun, care servise alături de Gao în nord-vest și fusese persecutat împreună cu el în 1935. Xi aproape că a căzut împreună cu el.

Deși cariera lui Xi Zhongxun a fost afectată de nenorocirea lui Gao, el a fost ulterior însărcinat cu gestionzarea zecilor de mii de experți sovietici trimiși să ajute China să se reconstruiască după anii de război. Nu a fost o sarcină ușoară. După cum a relatat Xi într-un discurs din 1956, acești experți aveau dificultăți în a se aclimatiza în China, iar unii dintre ei „au murit, au fost otrăviți, au fost răniți, s-au îmbolnăvit și au fost jefuiți” — chiar și sinuciderea era o problemă. Când Mao a decis, în același an, că structura politică chineză era prea „sovietică” și concentra prea multă autoritate în Beijing, Xi a fost, de asemenea, însărcinat de conducere să elaboreze un plan de restructurare a guvernului.

În august și septembrie 1959, Xi, pe atunci un vicepremier puternic, a condus o delegație în Uniunea Sovietică. Momentul nu era oportun. În iunie, sovieticii renunțaseră la promisiunea de a sprijini programul de arme nucleare al Chinei. Xi trebuia să viziteze Uniunea Sovietică mai devreme în vara acelui an, dar un plen al PCC la Lushan — unde a fost epurat ministrul apărării, Peng Dehuai — a spulberat acele planuri. Peng îi trimisese o scrisoare lui Mao în care critica Marele Salt Înainte, iar Mao nu doar că a interpretat actul lui Peng ca pe un afront personal, ci a suspectat, incorect, că Peng fusese pus să facă asta de către liderul sovietic, Nikita Hrușciov. Peng și Xi erau legați prin cariere forjate pe câmpul de luptă din nord-vestul Chinei. A doua mare epurare a PCC, la fel ca prima, a fost deopotrivă aproape de familia Xi, cât și legată de suspiciunile lui Mao privind intențiile sovietice. Încă o dată, Xi a supraviețuit la limită.

Din 1956, tensiunile sino-sovietice au crescut treptat în culise, dar au izbucnit public în timpul deplasării lui Xi. Pe 25 august, în aceeași zi în care ambasada sovietică din Beijing l-a invitat pe Xi în vizită, soldații chinezi au ucis un soldat indian și au rănit altul la granița chino-indiană. Deși chinezii au concluzionat că decesele fuseseră accidentale, sovieticii s-au fost înfuriat deoarece credeau că violența îi va îndepărta pe indieni de blocul comunist și va frustra încercările lui Hrușciov de a obține destinderea cu Occidentul în timpul unei preconizate vizite la Washington.

Totuși, în 1959, Xi Zhongxun se afla în mijlocul unei crize în relație. Pe 9 septembrie, înapoi în Beijing, diplomații sovietici au informat partea chineză despre planurile de a publica o declarație în TASS, agenția de știri de stat, care adopta o poziție neutră în disputa de la granița chino-indiană. Chinezii au fost furioși și le-au cerut sovieticilor să schimbe sau să întârzie publicarea buletinului. Sovieticii nu numai că i-au refuzat, dar au și publicat declarația în acea seară. Xi a plecat spre Beijing chiar a doua zi, deși trebuia să continue să conducă delegația până pe 18 septembrie. Când Mao și Hrușciov s-au întâlnit, luna următoare, Mao i s-a plâns de incident, spunând: „Anunțul TASS i-a făcut pe toți imperialiștii fericiți”.

Disputa a fost doar prima fisură publică în alianță. În vara anului 1960, Hrușciov a retras toți experții sovietici din China, iar Xi a fost pus să gestioneze plecarea acestora. Lecția pe care fiul său a tras-o din acest episod a fost că chinezii trebuiau să se bazeze pe ei înșiși. , Potrivit unui fost diplomat american de rang înalt, la o întâlnire ce a avut loc în noiembrie 2022, în Bali, Xi Jinping i-a spus președintelui american, Joe Biden, că restricțiile tehnologice americane vor eșua, subliniind că încetarea cooperării tehnologice de către sovietici nu a împiedicat China să-și dezvolte propriile arme nucleare.

Fierbinte și rece

În 1962, lui Xi Zhongxun i s-a terminat norocul și a fost înlăturat de la putere în cadrul celei de-a treia mari epurări a PCC. Precum Gao și Peng, a fost acuzat de spionaj pentru Uniunea Sovietică, deși nu acesta a fost motivul principal pentru pedepsirea sa. Mao decisese că China, la fel ca Uniunea Sovietică înaintea ei, își pierdea concentrarea pe lupta de clasă, iar Xi a fost prins în distrugerea pe care Mao a provocat-o, ca reacție. În 1965, în timp ce Mao plănuia o reorganizare costisitoare a societății chineze pentru un posibil război cu Uniunea Sovietică sau Statele Unite, Xi a fost trimis din Beijing la o fabrică de utilaje miniere aflată la sute de mile depărtare, în orașul Luoyang. Ironic, acea fabrică fusese finalizată cu ajutorul experților sovietici și fusese chiar descrisă într-un ziar local ca o „cristalizare” a „glorioasei prietenii sino-sovietice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here