Ce se întâmplă acum în țara lui Putin? Rușii, fugiți de frica mobilizării, se întorc acasă fără bani

Sursa: Pixabay

Cozi la casele de marcat din magazinele Auchan și Leroy Merlin, încă deschise în Rusia. Nu lipsesc produsele, dar totul este mai scump – relatează o poloneză care locuiește la Moscova de peste un deceniu. O femeie cu cetățenie rusă a declarat într-un interviu acordat Onet Podróże că din ce în ce mai mulți ruși se întorc în țară pentru că au rămas fără bani și nu au nicio șansă de a se angaja în țările în care au fugit de teama războiului.

Auchan și Leroy Merlin au decis să rămână în Rusia, în ciuda invaziei trupelor lui Vladimir Putin în Ucraina, deși clienții, inclusiv din Polonia, au chemat cu voce tare la boicot.

Aceste magazine sunt foarte populare. Datorită prețurilor mici din Auchan sunt aglomerații reale. Deși nu mă duc (am mers doar să fac poze), prietenii mei care fac cumpărături acolo se plâng că trebuie să aștepte mult la coada de casă” – relatează o poloneză din Moscova.

După cum susține ea, în magazinele alimentare nu există rafturi goale , despre care ea însăși a vorbit la câteva săptămâni după izbucnirea războiului.

”Dar totul devine mai scump. De exemplu, ceaiul meu preferat din ianuarie a fost 86 de ruble, iar în prezent costă 140 de ruble”, subliniază ea. ”Au dispărut o mulțime de produse din magazine, dar au apărut articole noi: lapte de cocos din Thailanda, mălai din Slovenia. Nu l-am văzut până acum”, notează ea.

După cum relatează ea, există mulți clienți și în magazinele Leroy Merlin. ”Anul acesta, primăvara a început foarte târziu în regiunea centrală a Rusiei, dar mulți oameni încep deja să lucreze la terenurile lor, în weekend. Înainte de a merge acolo, cumpără unelte de la LM” – spune ea.

*Mobilizare în Rusia? „Nu există încă informații oficiale”

La începutul lunii mai, pe rețelele de socializare au apărut informații că ar putea începe mobilizarea pentru armată în Rusia. Deși, așa cum am spus de multe ori, majoritatea rușilor susțin războiul, nimeni nu vrea să-și riște viața. Interesant, însă, mulți bărbați au plecat în străinătate în cazul în care ar fi trebuit să devină soldați. Nu există încă o mobilizare oficială și sper să nu fie”, spune ea.

De teama de serviciul militar, dar si de arestare sau din cauza problemelor economice, multi rusi au fugit in Armenia, Georgia si Turcia după atacul lui Putin asupra Ucrainei.

După cum a spus în martie Martyna Kaczmarzyk-Mamasakhlisi – care locuiește în Georgia de mulți ani – până la izbucnirea războiului din Ucraina, rușii au fost tratați ca oaspeți dezirabili care nu erau vinovați de politica Federației Ruse. ”Situația s-a schimbat cu 180 de grade. Georgienii declară că vor face orice pentru a le îngreuna viața și a-i descuraja să se stabilească”, a spus ea.

”Conform statisticilor, rușii se întorc – până la 80 la sută din cei plecați după izbucnirea războiului. Există mai multe motive pentru aceasta. Oamenii au fugit mai ales în locuri unde nu era nevoie de viză – în Armenia, Georgia, Kazahstan, Turcia etc. Au luat niște bani cu ei, dar nu au fost suficienți. ”Mulți dintre ei nu au avut nici loc de muncă, nici oportunități de angajare din cauza, printre altele, din cauza lipsei de cunoștințe de armeană, georgiană, kazahă și turcă” – notează ea și adaugă că unii credeau că își vor putea găsi un loc de muncă pentru că, în opinia lor, „toată lumea vorbește rusă în țările din fosta URSS”.

Vremurile URSS au trecut acum 30 de ani și din ce în ce mai puțini tineri din Georgia sau Kazahstan cunosc limba rusă. Deși Armenia este o excepție, acolo este o lipsă de oferte de muncă. Turcia nu aparține statelor fostelor URSS și este imposibil să lucrezi acolo fără să cunoști limba turcă”, mai spune ea.

*Simbolul războiului cu Ucraina pe străzile orașului

După cum a raportat o femeie care locuiește la Moscova de peste un deceniu, în unele orașe puteți vedea aproape peste tot litera „Z”, care este un simbol al războiului cu Ucraina. ”Este pe vitrinele magazinelor și mijloacelor de transport rutier, pe bannere publicitare, pe mâneci, pe care am reușit să le fotografiez” – spune ea.

Sursa foto: onet.pl

După cum adaugă ea, panglica verde este simbolul neoficial al protestului împotriva războiului. ”Dar persoana care o poartă poate fi arestată. Recent, rețelele de socializare au vorbit despre o femeie care a fost arestată de poliție pentru că avea o panglică verde pe rucsac în timpul unei călătorii prin Moscova”, mai spune ea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here