Cehia: Parlamentul a aprobat plafonarea preţului la energie electrică şi gaze

Parlamentul ceh a aprobat marţi plafonarea preţului la energie electrică şi gaze pentru gospodării şi micii consumatori într-o nouă lege a energiei, în contextul creşterii preţurilor, transmite dpa, citată de Agerpres.

Senatul a aprobat, după Camera Deputaţilor, un amendament la legea energiei, iar preşedintele Milos Zeman urmează să semneze amendamentul, etapă considerată a fi o formalitate.

Conform noi legislaţii, gospodăriile private şi micii consumatori, cum ar fi cei care desfăşoară activităţi independente, vor plăti începând din noiembrie echivalentul a cel mult 24 de cenţi pe kilowatt-oră de electricitate şi 12 cenţi pe kilowatt-oră de gaz natural.

Diferenţa dintre preţul pieţei şi plafonul de preţ urmează să fie rambursată furnizorilor la un cost estimat de peste patru miliarde de euro.

Coaliţia guvernamentală, formată din cinci partide şi condusă de premierul Petr Fiala, se afla sub o presiune din ce în ce mai mare după o creştere abruptă a preţurilor la energie. Aproximativ 70.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Wenceslas din Praga la începutul acestei luni, cerând demisia guvernului şi încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei, impuse după ce trupele ruse au invadat Ucraina.

În toată Europa, preţurile la energie electrică şi gaze ating niveluri record în urma invadării Ucrainei. Multe ţări europene depind foarte mult de gazul din Rusia. Moscova a redus drastic livrările către mai multe ţări ca măsură de represalii pentru sancţiunile impuse din cauza războiului, ceea ce a forţat multe guverne europene să găsească alternative, de teama unei penurii în iarna ce se apropie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here