Cel mai grav conflict dintre Rusia și Cehia de la sfârșitul Războiului Rece. Moscova, reacție furioasă după expulzarea diplomaților ruși

Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt „persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie, transmite Agerpres, care citează AFP.

Acest anunţ a fost făcut de ministerul rus de externe după convocarea ambasadorului ceh, Vitezslav Pivonka.

„Ambasadorul Cehiei în Rusia, Pivonka, a fost convocat”, se spune în declaraţie. „L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”.

Rusia a promis mai devreme măsuri de retorsiune după expulzarea de către Cehia a 18 diplomaţi ruşi, acuzaţi de spionaj.

„Domnului Pivonka i s-a comunicat că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe la Moscova au fost declaraţi persona non grata. Trebuie să părăsească teritoriul nostru înainte de sfârşitul zilei de 19 aprilie 2021”, adaugă textul.

Rusia a denunţat duminică drept o „provocare” expulzarea a 18 diplomaţi ruşi de către Republica Cehă.

„Exprimăm un protest puternic către autorităţile cehe. Vom lua măsuri de retorsiune care vor permite ca autorii acestei provocări să devină pe deplin conştienţi de responsabilitatea lor în distrugerea fundamentelor (…) relaţiilor între ţările noastre”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Calificând decizia autorităţilor cehe drept una „fără precedent”, Moscova a denunţat acuzaţii „nefondate şi bizare” aduse diplomaţilor săi.

„Acest demers ostil se înscrie în prelungirea unei serii de acţiuni anti-ruseşti întreprinse de Republica Cehă în ultimii ani. Nu puteam decât să vedem aici urma SUA” a adăugat MAE rus.

„Într-un efort de a plăcea SUA în contextul recentelor sancţiuni americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânii de peste mări în această privinţă”, a adăugat el.

În paralel cu expulzarea celor 18 diplomaţi ruşi identificaţi drept agenţi ai serviciilor de spionaj ale Moscovei, Praga a dat asigurări sâmbătă că are „probe de necontestat” care implică agenţi ai GRU, informaţiile militare ruse, în explozia unui depozit de muniţie de la Vrbetice, în care au murit două persoane în 2014.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru rolul lor presupus în acestă explozie, care poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

Conform investigatorilor cehi, înaintea exploziei din 2014, un email a fost trimis companiei care administra respectivul depozit de muniţii. Mailul, expediat din partea „Gărzii Naţionale” din Tadjikistan, solicita accesul în locaţie a două persoane pentru realizarea unei inspecţii. Ataşat mailului erau pozele scanate a două paşapoarte: unul pe nume „Ruslan Tabarov” din Tadjikistan, celălalt, pe nume „Nicolae Popa”, cetăţean moldovean.

Ulterior, s-a dovedit că fotografiile celor doi erau aceleaşi cu cele ale suspecţilor surprinşi, patru ani mai târziu, de camerele de supraveghere din Salisbury, când GRU a încercat să-l asasineze cu Noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia. Ulterior, s-a aflat că unul dintre cei doi agenţi a fost chiar decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Pe 11 octombrie 2014, când cei doi ruşi au aterizat la aeroportul din Praga, s-au folosit de exact aceleaşi identităţi false folosite ulterior în 2018, în Salisbury – Ruslan Borişov şi Alexander Petrov.

Agenţii GRU s-au cazat apoi pe 13 octombrie în Ostrava, chiar în apropierea depozitului de muniţie. Rezervarea a fost făcută până pe 17 octombrie.

Explozia depozitului de muniţii s-a produs pe 16 octombrie, în aceeaşi zi în care cei doi agenţi GRU s-au deplasat la Viena de unde au luat un zbor către Moscova.

Oficialii cehi au declarat că cei doi suspecţi fac parte din unitatea GRU 29155, despre care serviciile de spionaj europene susţin că ar fi o unitate specială a serviciilor secrete ale armatei ruse specializată în asasinate, operaţiuni de sabotaj şi acţiuni subversive.

Se estimează că această unitate secretă a GRU ar avea în jur de 200 de agenţi, din care doar în jur de 20 sunt implicaţi în astfel de operaţiuni speciale, în vreme ce restul se ocupă doar de sprijin logistic.

Cei doi presupuşi agenţi GRU nu au mai fost văzuţi din 2018, de când au fost făcute publice fotografiile cu ei în Salisbury. Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informaţii europene consideră că Unitatea 29155 este încă activă.

Conflictul este cel mai grav produs între Praga şi Moscova de la sfârşitul deceniilor de dominaţie sovietică asupra Europei de Est, în 1989. De asemenea, se adaugă tensiunilor crescânde dintre Rusia şi Occident în general, provocate parţial de suplimentare efectivelor militare ale Rusiei la graniţele sale occidentale şi în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, după o intensificare a luptelor dintre guvern şi forţele pro-ruse din estul Ucrainei.

Polonia a anunţat joi că a expulzat trei diplomaţi ruşi acuzaţi de „acţiuni ostile”, după ce SUA au luat măsuri similare în cadrul unei riposte împotriva unei serii de acţiuni imputate Moscovei.

Washingtonul a anunţat joi un nou val de sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de atacuri cibernetice masive şi de ingerinţă în alegerile americane. Moscova neagă orice implicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here