Cercetătorii au stabilit că Stonehenge este construit dintr-un material aproape indestructibil

Sursa: needpix.com

Oamenii de știință de la Universitatea Brighton au realizat prima analiză exhaustivă a unor mostre luate direct din unul din megaliții de la Stonehenge pentru a dezvălui structura geologică și chimică a pietrei care alcătuiește structurile imense. ​

Un cioplitor în piatră numit Robert Phillips a reușit în timpul unui program de restaurare a Stonehenge din ani 1950 să extragă o mostră cilindrică de aproape 2 metri din interiorul unuia dintre megaliți. Phillips a luat cu el suvenirul înapoi în Satele Unite și l-a păstrat timp de peste jumătate de secol până când l-a donat pentru cercetări în 2018, cu doar doi ani înainte să se stingă din viață în 2020.

Este extrem de rar să ai ocazia să lucrezi cu mostre de o asemenea importanță națională și internațională”, afirmă profesorul David Nash, coautor al studiului publicat în PloS One. „Stonehenge face astăzi parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO și este protejat de reglementări dintre cele mai stricte”, explică acesta.

Iar mostra de piatră nu a dezamăgit. Cercetătorii au folosit tomografii computerizate, raze X, analize la microscoape de înaltă rezoluție și alte tehnici, descoperind că menhirele – pietrele masive care formează Stonehenge – sunt alcătuite din granule de cuarț de dimensiunea nisipului care sunt cimentate laolaltă de un „mozaic” interconectat de cristale de cuarț.

Cercetătorii afirmă că această structură este cea care face pietrele „aproape imune la eroziune”. „Această mică mostră este probabil cea mai analizată bucată de piatră cu excepția rocilor lunare”, afirmă Nash.

Stonehenge este unul dintre cele mai faimoase situri preistorice din lume și a fost construit în mai multe stadii de-a lungul câtorva mii de ani, notează The Hill.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here