China înarmează cel mai puternic stat din Balcanii de Vest

Drone înarmate construite în China vor ajunge în lunile următoare în posesia armatei sârbe. Acesta este primul caz în care astfel de aparate de zbor de uz militar sunt vândute de către Beijing unei țări din Europa, au declarat mai mulți oficiali pentru publicația americană Stars and Stripes.

Este vorba, în fază inițială, de nouă drone Chengdu Pterodactyl-1 care ar urma să intre în dotarea Serbiei. Presa de la Belgrad scrie însă că autoritățile sârbe mai iau în calcul o comandă de încă 15 drone.

Se estimează că vânzarea de drone a Chinei este cel mai mare export de echipament militar în Europa din ultimele decenii şi marchează cea mai semnificativă incursiune a Beijingului pe un continent unde forţele armate s-au bazat în mod tradiţional pe fabricanţii de arme americani şi europeni.

China a devenit tot mai influentă economic în Serbia şi în alte ţări din sud-estul Europei, în cadrul proiectului său „Belt and Road” care reface vechiul Drum al Mătăsii, în special în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură precum drumuri, căi ferate şi porturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here