China, măsuri disperate împotriva coronavirusului: blocuri din care se iese „cu permisie”

Autoritățile de la Beijing susțin că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în scădere, asta grație măsurilor draconice pe care acestea le-au luat pentru a înfrâna extinderea epidemiei COVID-19.

Pentru a putea monitoriza și restricționa comportamentul și mobilitatea a milioane de oameni, Partidul Comunist Chinez mizează pe o schemă de control până la nivel rural, potrivit BBC .

În zonele urbane, ansamblurile de locuințe sunt prevăzute cu pichete medicale și pază militară, unde temperatura locatarilor este constant verificată. Nimeni nu intră și nimeni nu iese fără să treacă prin aceste filtre de control.

De asemenea, în orașele cu incidență ridicată a contaminării viața socială a fost redusă la minim, iar accesul persoanelor din alte orașe este strict interzis. Potrivit BBC, practic la ora actuală mai mult de o jumătate de milion de chinezi au voie să își părăsească locuințele o dată la câteva zile.

Osul de pește

Este dat ca exemplu cazul unei profesoare, al cărei soț s-a înecat cu un os de pește. Deoarece familia locuiește în unul dintre orașele de pe „lista neagră” și din clădirea în care trăiesc prea mulți vecini își consumaseră „porția de ieșiri” din bloc, femeia a fost nevoită să roage în lacrimi de autoritățile comuniste ca să-i fie permis să-și ducă soțul la spital.

Adăugați acestui context și decorul blocadelor de pe șosele.

Farmaciile

În privința sectorului farmaceutic, BBC relatează că, în unele orașe, vânzarea de medicamente pentru răceală și gripă a fost sistată.

Motivul? Potențialul bolnav de COVID-19 nu va avea încotro și va fi nevoit să apeleze la un spital, neputând să se trateze singur acasă. În alte farmacii, datele personale ale celor care cumpără medicamente sunt trecute într-un registru special.

Bilanțul

Ca să poată atinge un nivel maxim de control, Partidul Comunist folosește participarea activiștilor „la firul ierbii”. Mai exact, au fost mobilizate comitetele cetățenești de cartier, care supraveghează locuitorii în ture, iar dacă situația o impune, pot recurge chiar la forță.

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 1.775, iar numărul persoanelor infectate a depăşit 71.000.

Între timp, banca centrală chineză a anunțat, într-o conferință de presă, că va începe curățarea efectivă a banilor aflați în circulație pentru a opri răspândirea coronavirusului COVID-19.

Este o măsură extremă, dar care se poate dovedi eficientă. Bancnotele și monedele sunt unele dintre cele mai murdare obiecte. Un studiu din 2017, efectuat pe bancnote de 1 dolar în New York, a arătat că acestea aveau 397 de specii de bacterii pe ele.

Banii pot fi curățați cu lumină ultravioletă sau la temperaturi ridicate.

COVID-19 poate fi eliminat și cu dezinfectanți comuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here