China organizează zboruri charter pentru a-şi evacua cetăţenii din Ucraina

Sursa: Pixabay

Ambasada Chinei în Ucraina a anunţat închirierea de aeronave pentru zboruri charter pentru a-i evacua pe cetăţenii chinezi ce doresc să părăsească această ţară pradă unei invazii ruse, invazie pe care Beijingul nu a condamnat-o, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Ambasada chineză a demarat un proces de înregistrare a celor care vor să părăsească Ucraina, precizând că acest proces se va încheia duminică. Nu a fost oferită nicio informaţie în ceea ce priveşte data zborurilor.

Potrivit Beijingului, circa 6.000 de chinezi se află în prezent în Ucraina.

„În prezent, situaţia din Ucraina s-a deteriorat rapid şi concetăţenii noştri şi întreprinderile chineze din Ucraina se confruntă cu un risc crescut pentru securitatea lor” subliniază ambasada Chinei într-un comunicat.

„Am început înregistrarea pentru a pregăti modalităţile de transfer cu zboruri închiriate… Calendarul zborurilor va fi confirmat în funcţie de situaţia securitară pentru zboruri şi va fi anunţat dinainte”, a adăugat ambasada.

Joi, ministrul chinez al afacerilor externe Wang Yi i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov că Beijingul înţelege „îngrijorările rezonabile ale Rusiei în materie de securitate”.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ”abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here