China: Sprijinul militar al SUA pentru Taipei nu face decât să crească riscul de conflict

China a avertizat miercuri că sprijinul militar al SUA pentru Taipei nu face decât să crească „riscul de conflict” în strâmtoarea Taiwan, după ce Congresul american a adoptat un pachet de asistenţă militară de 8 miliarde de dolari pentru insulă, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Aş vrea să subliniez că întărirea legăturilor militare dintre SUA şi Taiwan nu va contribui la securitatea Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.

„Acest lucru nu va face decât să crească tensiunile şi riscul de conflict de o parte şi de alta a strâmtorii Taiwan şi va fi în cele din urmă un gest de a-şi trage singur un glonţ în picior”, a avertizat purtătorul de cuvânt.

Congresul SUA a dat marţi seara unda verde finală unui vast pachet de asistenţă militară în valoare de 95 de miliarde de dolari destinaţi unor aliaţi ai Washingtonului, inclusiv Israelul şi Taiwanul.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, care urmează să-şi preia funcţia pe 20 mai, a declarat că acest ajutor „va întări descurajarea împotriva autoritarismului” şi va „menţine pacea”.

Beijingul, care nu a renunţat la folosirea forţei pentru a prelua controlul asupra insulei ce se autoguvernează din 1949, a avertizat în ce-l priveşte miercuri cu „măsuri ferme şi eficace pentru a-şi proteja suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială”.

Un ajutor militar crescut nu poate să „salveze destinul funest al independenţei Taiwanului”, a mai atenţionat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

„Statele Unite trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul, să înceteze să creeze noi tensiuni în strâmtoarea Taiwan şi să înceteze să compromită pacea şi stabilitatea de o parte şi alta a strâmtorii”, a insistat acesta.

Reuters: Congresul SUA aprobă ajutorul pentru Ucraina, după luni de întârziere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here