Cine este Li Qiang, nominalizat de Xi Jinping pentru funcţia de premier al Chinei

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a nominalizat, sâmbătă, pe Li Qiang pentru a deveni premier, în cadrul reuniunii anuale a Parlamentului chinez, care se desfăoară până luni, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, fostul şef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraş al Chinei, îl va înlocui pe Li Keqiang, care se retrage, după ce a servit timp de două mandate de cinci ani.

Li Qiang este un aliat apropiat al lui Xi, fiind şeful său de cabinet între 2004 şi 2007, când Xi era secretar de partid al provinciei Zhejiang din estul Chinei.

El a devenit candidat pentru funcţia de prim-ministru în octombrie, când a fost numit numărul doi în comitetul permanent al Biroului Politic în timpul congresului Partidului Comunist, care se desfăşoară la fiecare cinci ani.

Xi instalează persoane loiale în poziţii cheie pe fondul celei mai mari remanieri guvernamentale din ultimul deceniu şi îşi consolidează şi mai mult puterea după ce vineri a fost ales preşedinte pentru un al treilea mandat fără precedent.

Sâmbătă, Liu Jinguo a fost nominalizat drept candidat pentru funcţia de director al Comisiei Naţionale de Supraveghere, care supraveghează activitatea guvernamentală anticorupţie, a raportat Xinhua.

Zhang Jun a fost nominalizat candidat pentru a deveni preşedintele Curţii Populare Supreme, iar Ying Yong a fost nominalizat candidat pentru funcţia de procuror general în cadrul Procuraturii Populare Supreme din China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here