Coincidența coincidențelor: „Dirijorul” de la jandarmiadă, prieten cu soțul procuroarei care anchetează Dosarul 10 august

Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Colonelul de Jandarmerie Cătălin Paraschiv, cel supranumit „Fantoma în alb” sau „Dirijorul” în timpul protestelor din 10 august 2018, este prieten de 10 de ani cu soţul celei care ar trebui să-l ancheteze pentru rolul jucat în reprimarea demonstraţiei din Piaţa Victoriei, se arată într-o investigație a Europei Libere.

Giorgiana Hosu, procuror adjunct al Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este procuror de caz în dosarul violenţelor din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. Soţul acesteia, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2017, sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită în dosarul Carpatica Asigurări.

În acest ultim dosar care se judecă la Tribunalul Bucureşti, inculpatul Hosu a depus o caracterizare pe care i-a făcut-o, sub semnătură, colonelul Cătălin Paraschiv. Documentul este datat 2 septembrie 2019. Paraschiv spune, în declaraţia ce poartă antetul Jandarmeriei, că-l ştie pe fostul poliţist Hosu din 2009, fiind un profesionist desăvârşit.

  • Am avut ocazia să constat înaltul profesionalism al domnului Hosu Dan, dar şi calităţile, abilităţile şi aptitudinile personale deosebite. Şi-a adus o contribuţie (!) substanţială la îndeplinirea activităţilor operative încredinţate unităţii”, se arată în caracterizarea semnată de Cătălin Paraschiv, fostul comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Acest tip de caracterizare este folosită în timpul unui proces, pentru ca judecătorul să-şi facă o părere despre inculpat, persoanele care fac astfel de acte fiind rugate de cel judecat să „pună o vorbă bună” în favoarea lui. Îndeobște, astfel de caracterizări sunt cerute unor oameni apropiați.

La dosar mai sunt două înscrisuri care-l laudă pe Hosu, declaraţii date de duhovnicul unei mănăstiri din Alba Iulia şi de Vasile Cimpoeru, primarul din Bragadiru Ilfov.

În iunie 2019, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat Parchetului Militar dosarul privind violenţele din 10 august 2018 pentru a analiza dacă există posibilitatea reunirii acestei cauze cu cea de la DIICOT, în care este cercetată o presupusă lovitură de stat.

Tot atunci, Giorgiana Hosu, procurorul şef adjunct al Direcţiei, preia dosarul de la secţia militară şi îl instrumentează împreună cu procurorul Doru Gabriel Stoica. Dosarul a fost preluat de DIICOT după ce vreme de un an nu se apropiase de rechizitoriu, etapa de trimitere în judecată a unui dosar care a stârnit emoție în societate și a fost condamnat de către Parlamentul European și Departamentul de stat al SUA, după ce peste 700 de oameni au depus plângeri penale pentru vătămare în timpul protestului din 10 august, înăbușit de Jandarmerie.

În aceste condiţii, am întrebat DIICOT ce calitate are colonelul Paraschiv în dosar, dacă a fost chemat la audieri şi care este stadiul cercetărilor. Până la data publicării materialului, Direcţia nu a răspuns la întrebări.

Citiți aici materialul integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here