Comisia Europeană a prezentat pachetul „Fit to 55”: Vânzarea mașinilor noi pe benzină și motorină, interzisă din 2035

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, planul prin care propune ca, începând cu anul 2035, să nu mai fie vândute mașini noi pe benzină sau diesel, ci doar mașini electrice. Anunțul face parte dintr-un plan amplu de reducere a emisiilor poluante care are ca țintă intermediară reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 ale mașinilor noi până în 2030, urmând să fie impuse și intervale minime la care să existe stații de încărcare pentru mașinile electrice pe autostrăzi.

Actuala economie bazată pe combustibili fosili și-a atins limitele. Trebuie să mergem către un nou model, unul care este alimentat de inovație, energie nepoluantă și economie circulară. De aceea ne-am propus ca obiectivul nostru climatic să nu fie numai o aspirație politică, ci și să aibă o aplicabilitate juridică”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pachetul de propuneri adoptat de Comisia Europeană se referă la politici publice europene în materie de climă, energie, utilizare a terenurilor, transporturi și fiscalitate. Printre cele mai importante prevederi se numără:

  • reducerea la zero a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor noi din Uniunea Europeană începând cu anul 2035, ceea ce ar însemna de facto interzicerea vânzării de noi automobile pe benzină şi motorină începând cu acea dată
  • impozitarea combustibilului pentru avioane
  • taxarea emisiilor pentru transportul maritim
  • instituirea unui așa-numit tarif la frontieră pentru carbon, care ar impune producătorilor din afara UE să plătească mai mult pentru importul de materiale precum oțelul și betonul
  • renovarea mai rapidă a clădirilor care nu sunt considerate eficiente din punct de vedere energetic

Pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice, Executivul comunitar a propus o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, comparativ cu nivelul din 2021, şi o reducere de 100% începând din 2035.

Tot pentru a stimula vânzarea de automobile electrice, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri legislative care ar cere statelor membre să instaleze staţii publice de încărcare de-a lungul drumurilor principale la o distanţă de maximum 60 de kilometri între ele, începând din 2025.

Aceste măsuri sunt destinate să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, dar de ele vor beneficia şi cetăţenii prin reducerea cheltuielilor energetice şi îmbunătăţirea calităţii aerului, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here