Conducerea ASF, aşteptată luni în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins

Inquam Photos/ Octav Ganea

Conducerea ASF este aşteptată luni în Parlament, la comisiile reunite de buget şi economică din Senat, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins, anunță News.ro.

Dezbaterea apare pe agenda comisiei economice din Senat, de la ora 12.00.

În şedinţa comună cu comisiei economică, industrii şi servicii şi a celei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital se vor discuta aspecte relevante referitoare la tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, publicate de ASF în data de 7 martie 2023, impactul asupra pieţei asigurărilor şi asupra  consumatorilor, situaţia controalelor şi măsurilor luate de ASF în raport cu reglementărilor legale în vigoare în piaţa asigurărilor, cu precădere acţiunile întreprinse în legătură cu societatea Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA şi situaţia plăţilor de indemnizaţii/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. şi City Insurance SA.

Potrivit anunţului, la şedinţă este invitată conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că va înainta, luni, Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări.

„Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile. Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor. Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”, a declarat Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF.

Premierul Nicolae Ciucă afirma săptămâna trecută că a avut discuţii cu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie subordonată Parlamentului, care i-a transmis că ASF va veni cu evaluarea finală şi propunerile privind situaţia poliţelor de asigurare RCA în Parlament. Şeful Guvernului a adăugat că, în cazul în care va fi necesar, Executivul poate interveni să plafoneze preţul la asigurări, însă acest lucru trebuie făcut pe o perioadă clar stabilită, nu mai mult de câteva luni.

Şi Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, spunea că Autoritatea de reglementare este ASF, în acest caz.

”Haideţi să vedem explicaţiile de luni sau poate, până atunci, deja conducerea ASF vine cu propuneri. Nu este prima oară când am această intervenţie. De mai mult timp am spus să fim pregătiţi în cazul în care se repetă o astfel de situaţie. Cred că îngheţarea preţurilor este una dintre soluţii pe o perioadă limitată de timp. Repet, statul neavând o pârghie directă în acest moment”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piteşti, dacă ar putea fi făcută o plafonare a preţurilor la poliţele RCA.

FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Euroins

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here