Coreea de Nord a respins oferta americană de dialog

Foto: KCNA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a respins o ofertă de dialog din partea Statelor Unite, calificând-o drept „o faţadă pentru a-şi acoperi înşelăciunile şi actele ostile”, informează joi mass-media de stat de la Phenian, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„După instalarea noii administraţii americane, ameninţarea militară a SUA şi politicile sale ostile la adresa noastră nu s-au schimbat deloc, ele au devenit mai înşelătoare”, a declarat liderul nord-coreean în cadrul unui lung discurs pronunţat în faţa Adunării supreme a poporului, parlamentul nord-coreean, potrivit cotidianului oficial Rodong Sinmun.

Executivul preşedintelui american Joe Biden şi-a declarat în repetate rânduri disponibilitatea de a se întâlni cu oficiali nord-coreeni oriunde, oricând şi fără condiţii prealabile, ca parte a eforturilor sale de denuclearizare.

Discuţiile dintre Washington şi Phenian sunt în impas după eşecul summitului din 2019 de la Hanoi între Kim Jong Un şi Donald Trump.

De la sosirea la putere a lui Kim Jong Un se remarcă un progres al programelor de înarmare ale Coreei de Nord.

Din 2017, Coreea de Nord nu a efectuat niciun test nuclear sau tiruri cu rachete balistice intercontinentale. Însă în această săptămână regimul de la Phenian a anunţat că a testat o rachetă planor hipersonică, ceea ce ar putea fi considerat un progres tehnologic major.

Având în vedere aceste ultime evoluţii, Consiliul de Securitate al ONU intenţionează să se reunească, joi, la cererea Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, conform unor surse diplomatice de la New York.

Sesiunea cu uşile închise ar urma să aibă loc, în principiu, în cursul dimineţii, a declarat pentru AFP una din aceste surse, fără a indica dacă se are în vedere adoptarea unei declaraţii comune de către Consiliul de Securitate.

Ministrul Sănătății: Vârful valului 4 va fi la mijlocul lui octombrie, cu 20.000 de cazuri pe zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here