Coșmarul lui Putin: În fruntea NATO a fost numit un general american care cunoaște Rusia mai bine ca oricine

Un general american care cunoaște Rusia cu ”ochii închiși” va zădărnici planurile agresive ale lui Vladimir Putin. Christopher G. Cavoli a servit deja în Afganistan, Golful Persic și Bosnia și va conduce acum întreaga mașinărie militară europeană a NATO, într-o eră care este din ce în ce mai asociată cu „Războiul Rece”. „Sunt, într-un fel, un copil al Războiului Rece”, spune despre sine generalul Christopher G. Cavoli, scrie Fakt.pl.

Pe măsură ce războiul din Ucraina capătă amploare iar Vladimir Putin amenință alte țări, NATO strânge rândurile. La începutul lunii mai, toate forțele Alianței Europene sunt comandate de un general care a fost legat de Europa de la naștere și care cunoaște bine specificul rusesc.

*Un comandant care cunoaște Rusia

Șeful forțelor NATO din Europa va fi generalul Christopher G. Cavoli și îl va înlocui pe generalul experimentat, dar în retragere, Tod D. Wolters. Noul șef cunoaște foarte bine realitățile europene și a fost legat de continentul european încă de la naștere.

”Într-un fel, sunt un copil al Războiului Rece (…). M-am născut ca fiu al unui imigrant italian care a venit în SUA după al Doilea Război Mondial, s-a înrolat în armată și a devenit ofițer. Și m-am născut, ca și copiii multor ofițeri americani, în Germania în 1964 și viața mea ulterioară a fost legată de armata americană – a spus generalul Christopher G. Cavoli într-unul dintre interviuri.

A crescut în baze militare europene și și-a început propria carieră cu trupele aeriene. În trupe de comando, un ranger și un specialist în lupta cu infanterie – a urcat rapid pe scara carierei. A fost ajutat de educația sa excelentă și de cunoașterea a trei limbi străine, inclusiv rusă. Cu timpul, a început să se specializeze în chestiuni rusești.

Nu a stat doar în spatele biroului. A luat parte la războiul din Golful Persic, apoi la misiunea din Bosnia și Afganistan. A ocupat poziții de comandă cam peste tot.

*Ofițer de stat major care s-a întors în Europa

Generalul Cavoli a văzut încă din 2014 – când Rusia a lansat primul atac asupra Ucrainei și apoi a anexat Crimeea – că politica armatei americane în Europa trebuie să se schimbe.

”În 2013, ultimele tancuri americane au părăsit Europa, iar în 2014 am avut un semnal de alarmă (…). Și apoi am început să reconstruim elementele armatei noastre care să poată face față provocării unui război la scară largă” – a recunoscut generalul Cavoli într-unul dintre interviuri.

Din 2018, a fost șeful trupelor americane în Europa, iar din 2020 a comandat forțele americane în Europa și Africa. Acum peste 100.000 de militari vor fi sub comanda lui. Soldați NATO, dintre care un număr tot mai mare se concentrează pe așa-numitul Flanc estic. Armata poloneză îl urmărește în prezent pe noul comandant și sunt curioși de primele sale decizii.

În același timp, recunoaște că în situația actuală, când Rusia a devenit principala amenințare pentru Europa, ar fi bine ca noul comandant să-și folosească experiența rusă. Este mai bine să discuți cu profesioniști.

Dacă americanii vor să știe cum să lupte cu rusii, lasă-i să ne întrebe. Ucrainenii și noi știm să facem asta și ar trebui să ne întrebe pe noi”, mai comentează generalul Skrzypczak.

*Comandant suprem al forțelor aliate în Europa

Generalul din armata americană Christopher Cavoli a fost numit comandant suprem al forţelor aliate în Europa, a anunţat marţi NATO, într-un context de puternice tensiuni provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

Nominalizarea sa a fost aprobată de Consiliul Nord-Atlantic şi îi va succeda generalului Tod D. Wolters, de la care va primi comanda în cadrul unei ceremonii care va avea loc în această vară la cartierul general al puterilor aliate în Europa, SHAPE, aflat în apropiere de Mons (Belgia), a precizat NATO.

Fiu al unui ofiţer italiano-american, Christophe Cavoli s-a născut în plin război rece la Würzburg, în Germania de Vest, şi a crescut în baze militare.

Vorbitor de limbă rusă, el este în armată din 1987 şi comandă din 2020 forţele americane în Europa şi în Africa, al căror cartier general este la Wiesbaden, în Germania.

Căsătorit, tată a doi copii, el este absolvent al universităţii Princeton. El a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan. De asemenea, a comandat armata americană în Europa între ianuarie 2018 şi octombrie 2020, înainte de a prelua comanda combinată Europa – Africa.

Şeful militar al NATO este mereu un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei, în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofiţer european.

Fostul preşedinte american al SUA Dwight D. Eisenhower a fost primul care şi-a asumat această comandă, până în 1952. SACEUR este responsabil de comandamentul general al operaţiunilor militare ale NATO şi conduce planificarea militară a operaţiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here