CRONOLOGIE | Cazuri de expulzare a diplomaţilor români din Rusia

Sursa: Pixabay

Rusia a declarat miercuri persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns la „decizia nemotivată a părţii române din 24 mai de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”. Acesta este al şaselea caz de expulzare a unor diplomaţi români din Federaţia Rusă în istoria recentă a relaţiilor bilaterale, notează agenţia TASS, care trece în revistă precedentele, potrivit News.ro.

La 16 august 2010, Gabriel Grecu, prim-secretar al Departamentului Politic al Ambasadei României, a fost expulzat din Federaţia Rusă. Presupus angajat al Serviciului Român de Informaţii Externe, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost reţinut în timp ce încerca să obţină informaţii clasificate de natură militară de la un cetăţean rus, susţine TASS.

Ca răspuns, prim-secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Anatoli Akopov, a fost declarat persona non grata în aceeaşi lună de autorităţile de la Bucureşti.

La 30 martie 2018, Rusia a ordonat unui diplomat român să părăsească teritoriul său. Acesta a fost un răspuns la expulzarea unui oficial al Ambasadei Rusiei din România, ca parte a unei acţiuni coordonate a peste 20 de ţări în sprijinul Marii Britanii, care învinuia Rusia pentru otrăvirea, la 4 martie, a fostului angajat GRU Serghei Skripal în Salisbury.

La 11 mai 2021, Rusia l-a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada României la Moscova, căpitanul G. Iliescu. Măsura a venit ca răspuns la acţiunile similare din 26 aprilie împotriva ataşatului adjunct al apărării de la Ambasada Rusiei la Bucureşti.

La 13 mai 2022, Rusia a ripostat prin declararea persona non grata a 10 diplomaţi români care lucrau la Moscova. La 5 aprilie, România expulzase acelaşi număr de diplomaţi ruşi.

La 8 septembrie 2022, Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României în Federaţia Rusă. Acesta a fost un răspuns la „decizia nemotivată a părţii române din luna august de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”.

La 3 iulie 2024, Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova ca răspuns la decizia din 24 mai a Bucureştiului de a declara persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Diplomat român, declarat persona non grata de MAE rus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here