CSM condamnă introducerea numirii procurorilor de rang înalt în discursul politic

Consiliul Superior al Magistraturii critică folosirea în discursul politic a procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt și spune că acestea au fost declanșate „intempestiv” de fostul ministru al Justiției Stelian Ion, deși promisese că nu va face acest lucru înainte de reglementarea pe plan legislativ a diminuării importanței factorului politic în cadrul acestor numiri.

Consiliul Superior al Magistraturii precizează că ”va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independența justiției”.

Plenul CSM ”consideră că este esențial ca magistrații prin întregul lor comportament să nu creeze percepția că potențează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceștia”. ”Plenul condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic”, se arată într-un comunicat.remis de CSM joi.

„Procedura a fost inițiată intempestiv de un ministru al justiției în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanșa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanței factorului politic în cadrul acestor numiri”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit CSM, „declanșarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleași condiții legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanței factorului politic, iar această contradicție evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparența unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecințe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfășurată de aceștia”.

„Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparține exclusiv puterii executive, însă Plenul îşi manifestă îngrijorarea că inițierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilități tipice interimatului funcției de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanța, coerența şi finalitatea unei astfel de proceduri”, se mai arată în comunicatul CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here