Cum caută Turcia echilibrul între cele două mize geopolitice: S-400 și F-35

Apropierea Turciei de Rusia prin achiziţia sistemelor de rachetă S-400 şi paşii făcuţi pe calea aprofundării relaţiilor şi în alte sfere ale apărării deranjează vizibil Statele Unite, scrie publicația Haberturk, preluată de RADOR.

De aceea exista o aşteptare privind repunerea în discuţie a posibilei vânzări de F-35 şi sisteme Patriot către Ankara. Altfel, o consolidare a demersurilor făcute în tandem de Turcia şi Rusia ar fi însemnat o schimbare de paradigmă nu doar în regiune ci în întreaga lume. Şi cel mai bine SUA ştiu acest lucru.

În urmă cu aproximativ o lună am întrebat o sursă apropiată de gigantul Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35, ce se mai aude cu acest subiect. El mi-a răspuns: „Nu pare că SUA vor renunţa uşor la vânzarea de F-35”.

Însă problema S-400 rămâne un aspect cheie la masa negocierilor. Pentru că există anumite handicapuri ale faptului că Turcia a cumpărat sistemele S-400 la pachet şi acum nu le activează. Cu luni în urmă, scriam că „Sistemele S-400 se vor afla până în ultima fază pe masa negocierilor între Turcia şi SUA” şi că negocierile decurg sub forma „Nu deschideţi pachetele după ce vă sosesc sistemele S-400”. Acum suntem în acel moment. În ultima etapă se va negocia „cum putem utiliza împreună F-35 şi S-400”.

Înainte să ajungă rachetele S-400 în Turcia, SUA ameninţau că „nu vă mai dăm F-35”, pentru a opri livrarea /S-400/. Dar sistemele S-400 au ajuns şi Turcia a fost suspendată din programul F-35. Proiectul nu a fost însă anulat complet şi încă se poartă negocieri.

Discuţiile pe care le-a avut ambasadorul SUA la Ankara, David Satterfield, şi informaţiile pe care le-a furnizat referitor la prezentarea unei noi propuneri către Turcia privind F-35 şi aspecte economice au reînsufleţit aşteptările. Numai că acest proces nu va fi atât de uşor precum se prezintă opiniei publice. Va fi transmisă oferta însă ce va răspunde Turcia la propunerea „ţineţi S-400 în pachet” în schimbul noii oferte?

Pieţele au perceput pozitiv această evoluţie fără să privească în profunzimea celor discutate. Însă este devreme încă. Nu este atât de important capitolul privind creşterea valorii schimburilor comerciale până la nivelul de 100 de miliarde de dolari. Şi cu Rusia avem o politică similară. Trebuie clarificate aspecte referitoare la ce vindem în ambele ţări, cu valoare adăugată. Mai importantă este însă varianta SUA „Dăm noi banii pentru S-400, doar să nu deschideţi pachetul”. Dacă primim o propunere oficială, ce se va întâmpla? Trebuie să ne gândim şi la acest lucru.

Politicile din prezent arată că nu vor fi făcuţi paşi înapoi în privinţa S-400. Turcia va continua să susţină, la masa negocierilor, că are dreptate în privinţa tezei „Să folosim împreună F-35 şi S-400”, pe care a avansat-o încă de la începutul acestei poveşti.

De cealaltă parte, SUA nu agreează propunerea privind sistemul de apărare aeriană S-400 şi intenţionează să blocheze relaţiile cu Rusia în domeniul apărării.

În acelaşi timp, dacă se vor reconfigura legăturile dintre Turcia şi SUA, relaţia /SUA/ cu organizaţia teroristă PKK va fi obligatoriu o parte a acestei noi socoteli.

Puternicii Americii nu au reacţionat deocamdată, nu au spus nimic referitor la declaraţia pe care a făcut-o senatorul Lyndsay Graham în urma întâlnirii pe care a avut-o la New York cu preşedintele Erdoğan (senatorul a afirmat că „este important ca SUA să recâştige Turcia în programul F-35” şi că între cele două ţări ar putea surveni un acord de liber schimb – n.red.). Nu trebuie uitat că există unii care îşi doresc tensiuni cu Turcia şi ruperea completă a participării noastre la proiectul F-35. Până acum, poziţia pe care a adoptat-o Turcia a fost bună. Să vedem, pe viitor cum se va putea asigura o politică de echilibru?

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here