The Economist: America ar putea pierde lupta împotriva corupției din Europa de Est

Donald Trump

O analiză realizată de jurnaliștii de la the Economist arată o perspectivă interesantă între corupția din Estul Europei și ancheta care ar putea conduce la iniţierea procedurii de demitere a președintelui SUA.

Într-un articol intitulat „America pierde bătălia împotriva corupției din estul Europei”, jurnaliștii britanici analizează efectul administrației Donald Trump asupra luptei împotriva corupției din Estul Europei, plecând de la investigația Congresului în scandalul Ukrainegate.

În cadrul audierilor, un oficial al Departamentului de stat, George Kent, a observat că, în urma Euromaidanului de la Kiev din 2014, Statele Unite au realizat că o armă vitală a influenței Rusiei în regiune este corupția.

În timpul administrației Obama, America a încercat să lupte împotriva corupția din Ucraina. Acum, corupția contraatacă, potrivit Mariei Yovanovitch, fostă ambasadoare a Statelor Unite la Kiev, retrasă din funcție de Donald Trump. Joe Biden a avut un rol esențial în eforturile de instaurare a statului de drept în Estul Europei, însă acum oligarhii se răzbună. Astfel, a apărut contextul investigației fiului lui Joe Biden în Ucraina. Maria Yovanovitch a mai explicat că personaje care au legături cu oligarhii ucrainieni l-ar fi convins pe Trump să o retragă din funcția de ambasadoare la Kiev.

În prezent, administrația de la Casa Albă a ajuns să sprijine mai puțin lupta împotriva corupției din Europa Centrală și de Est, mai scriu jurnaliștii the Economist. Investigația Congresului arată că există practici la nivel înalt în SUA, pe care America le condamnă peste granițe. Un diplomat republican de la Departamentul de stat a declarat pentru The Economist că efectele sunt incalculabile și că va dura ani de zile pentru ca SUA să își recapete credibilitatea la nivel internațional, după ce se va încheia era lui Trump la Casa Albă.

Este „păcat” pentru că până acum SUA a susținut activismul anticorupție, presa independentă de investigații și transparența decizională în statele din Europa de Est, mai comentează jurnaliștii britanici.

Rugat să comenteze, europarlamentarul USR Cristian Ghinea le-a spus jurnaliștilor americani că în România, „întotdeauna am simțit că avem sprijinul Ambasadei SUA”. Spre exemplu, SUA și UE au sprijinit-o pe Laura Codruța Kovesi atunci când a fost atacată politic.

„Susțin în totalitate munca doamnei Kovesi. (…) Statele Unite ale Americii susțin lupta împotriva corupției, iar eu, ca ambasador, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a sprijini România în acest demers”, declara în octombrie 2015, la Digi24, fostul ambasador american Hans Klemm.

În plus, jurnaliștii atrag atenția că scandalul Ukrainegate ar putea să îi afecteze pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție din România, care primesc informații de la agențiile partenere din SUA. În contextul actual, agențiile ar putea să fie mai rezervate în schimburile de informații dacă lupta împotriva corupției nu este o temă importantă pentru administrația Trump.

„Cuvinte precum domnia legii nu mai deschid uși la Casa Albă”, a explicat Melissa Hooper, un expert american anti-corupție.

Ea a criticat politica tranzacționistă a administrației actualului președinte american. ”Țările est-europene ne cumpără avioanele pentru că și-au dat seama că așa obțin influență”, le-a spus Hooper jurnaliștilor britanici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here