Cum trăgea Viorel Hrebenciuc sforile în CNA. De ce a fost condamnată Laura Georgescu la 4 ani și 4 luni de închisoare

Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc (67 de ani), a avut o contribuție semnificativă nu numai la numirea Laurei Georgescu în funcția de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, „parlamentarul intervenind în mod direct la nivelul altor membri ai CNA pentru a vota în favoarea Laurei Georgescu ca președinte”, dezvăluie Ziare.com.

Astfel explică judecătorii Tribunalului Bucureșți o parte din motivele pentru care fosta șefa CNA, Laura Georgescu, a dat curs solicitărilor lui Viorel Hrebenciuc. În principal era vorba de a face tot ce este posibil că instituția publică să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licență pentru postul de televiziune Giga TV, controlat de fostul primar PDL al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti.

Un ciudat joc de culise, pentru că un deputat PSD își folosea influență de lider de partid în favoarea unui adversar politic. Totul se întâmplă în 2013, când Viorel Hrebenciuc era în apogeul puterii sale. El era atunci membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților, funcție care îi conferea automat calitatea de membru al organului central de conducere și de decizie al PSD – Comitetul Executiv Național.

*”Să-ți dea Dumnezeu sănătate!”

Din această poziție, el putea decide numirile făcute de PSD în instituțiile publice. Laura Georgescu a fost numită în CNA în decembrie 2012, la propunerea guvernului condus de Victor Ponta (PSD), pentru un mandat de 6 ani, pe care l-a dus până la capăt, chiar dacă a fost trimisă în judecată în iulie 2015.

Omul are licență,” îi comunica Laura Georgescu, lui Viorel Hrebenciuc, pe 1 octombrie 2013. „Vreau să-ți dea Dumnezeu sănătate cât îmi doresc și mie! Da,” era încântat fostul deputat PSD. Combinațiile care l-au făcut celebru în politică îi reușiseră încă o dată.

*Sentințele

Pe 24 decembrie 2019, Tribunalul Bucureșți a dat prima decizie în acest caz. Laura Georgescu a fost condamnată în acest caz la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și instigare la la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

O altă parte a acuzațiilor viza modul în care Laura Georgescu ar fi cerut unor angajați CNA să întocmească reclamațîi false la adresa unor posturi TV și care au fost soluționate prin sancsionarea a 11 posturi de televiziune.

Și ceilalți trei protagonișți ai dosarului au fost gășiți vinovați. Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru folosire a influenței de lider PSD în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Gheorghe Ștefan a primit 3 ani și 9 luni de închisoare pentru instigare la folosirea influenței de lider politic.

Narcisa Iorga, fost membru CNA, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru instigare la folosirea influenței de lider politic.

Potrivit deciziei Tribunalului Bucureșți, CNA și Laura Georgescu trebuie să plătească în total daune de 30.000 de lei către două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Nasul TV) care ar fi fost sancționate pe nedrept.

Decizia a fost dată în prima instanța, hotărârea definitivă va fi luată de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureșți. Motivarea acestei sentințe a fost publicată la sfârșitul lunii trecute, iar cele mai importante pasaje sunt publicate de Ziare.com.

*Probele cheie

Mărturiile angajaților CNA și interceptările telefonice sunt probe -cheie în acest caz. Pe de altă parte, Viorel Hrebenciuc a recunoscut acuzațiile DNA. Conform motivării judecătorilor, fostul deputat PSD și-a justificat acțiunile din punct de vedere politic, arătând că a acționat în modul reținut de procurorii DNA pentru a înlătura un scandal politic ce ar fi putut avea loc la momentul respectiv, în plină campanie electorală, postul Gigă TV aparțînând unui membru al unui partid politic oponent.

Ceilalți inculpați din dosar au negat acuzațiile DNA și au susținut că sunt nevinovați.

Potrivit sentinței, „Pinalti” a pledat inițial vinovat în acest caz și a cerut judecarea în formă simplificată, ceea ce i-ar fi adus o sentința redusă cu o treime. În timpul procesului însă, fostul primar al orașului Piatră Neamț a arătat, în mai multe rânduri, că prin acțiunile sale a încercat doar să repare o nedreptate ce i se făcuse, că a consultat mai mulți avocați, jurișți, care le-au sfătuit în sensul în care a acționat.

Toate aceste susțineri au determinat instanța să rețînă că în fapt, Gheorghe Ștefan nu a recunoscut fapta de săvârșirea căreia era acuzat, astfel că față de acesta nu a mai fost făcută aplicarea prevederilor privind reducerea pedepsei.

Sentințele, spre maximum

Sentințele în acest caz au fost date spre maximul prevăzut de Codul penal în cazul infracțiunilor pentru care au fost gășiți vinovați.

„Instanța are în vedere că inculpațîi nu au antecedente penale, cu excepția inculpatului Gheorghe Ștefan (condamnat în dosarul Microsoft- n.red.), că toți inculpațîi au studii superioare, sunt bine integrați în societate, dar și faptul că sunt persoane publice care au deținut funcțîi importante – inculpatul Hrebenciuc a fost parlamentar, inculpatele Georgescu și Iorga au fost membri ai unei instituțîi publice, CNA,” motivează magistrațîi.

Solicitarea a venit din sfera politică

Judecătorii au avut în vedere și gravitatea rezultatului produs de cei patru: tulburarea însemnată a unei instituțîi publice care este garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și este autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.

Nu în ultimul rând are în vedere motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, respectiv solicitarea de a se reveni asupra unei decizii inițiale a CNA, de retragere a licenței audiovizuale pentru un post TV, solicitare venită din sfera politică, fără vreo legătură cu activitatea CNA de reglementare și control, de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale.

Prin acțiunile inculpaților scopul urmărit, acela de a redă licență postului Gigă TV a fost realizat, cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, iar acțiunile inculpaților au vizat un interes particular, politic, fiind ignorat în totalitate interesul public în domeniul comunicării audiovizuale al cărui garant este CNA,” conchide instanța.

*Funcțiile publice au atârnat greu

Pe de altă parte, instanța nu a putut ignoră nivelul social în care s-au comis faptele, funcțiile deținute de inculpați care, ar fi trebuit să-i determine să aibă o conduită irepro?abilă.

Aceste aspecte conferă inculpaților circumstanțe agravante, apreciind că astfel de funcțîi și pozițîi în aparatul de stat sau instituțîi publice erau în măsură să-i oprească pe inculpați să desfășoare activități de genul celor efectuate, ceea ce denotă un grad foarte ridicat de pericol social concret, în cauza fiind infracțiuni asimilate corupției,” precizează Tribunalul Bucureșți.

*CNA, bun de plata

Judecătorii au mai explicat de ce CNA, alături de Laura Georgescu, trebuie să plătească daune de 30.000 de lei către două televizuni (20.000 de lei pentru Antena 3 și 10.000 de lei pentru Nasul TV) care ar fi fost sancționate pe nedrept.

La dată săvârșirii infracțiunilor, Georgescu deținea funcția de membru și președinte al CNA, acționând în numele și interesul CNA. Chiar dacă numirile în calitatea de membru a CNA aparține Parlamentului României, Tribunalul a reținut că membrii CNA sunt garanti ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus (Senatul Românei, Camera Deputaților, președintele României și Guvernul României), acționând în numele CNA.

Pe de altă parte, potrivit legii de reglementare și funcționare, CNA emite decizii, instrucțiuni și recomandări și este condus de președinte.

„Prin urmare, Tribunalul va reține răspunderea CNA pentru faptele inculaptei Georgescu Laura, infracțiunile de abuz în serviciu și infracțiunea de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,” concluzionează instanța.

*Interceptările

După cum spuneam, interceptările telefonice au contat mult în a se stabili vinovăția celor implicați. Trebuie spus că procurorii DNA au interceptat discuțiile în care aceștia stabileau întâlnirile, dar printre frânturi s-a întrezărit și plannul prin care „Pinalti” putea reprimi licență pentru Gigă TV.

În ordine cronologică, discuțiile încep cu „Pinalti” care o sună pe Narcisa Iorga, cu care discuta despre situația din CNA și care-i sugerează că ar putea influență politic votul membrilor CNA pentru a obține o decizie favorabilă.

Tot Narcisa Iorga îi trimite, pe 17 septembrie 2013, și numele membrilor CNA care au votat pentru retragerea licenței postului Gigă TV și conexiunile acestora cu mediul politic: „Lorand turos-udmr, monica gubernat -psd, viorel vasile buda-pnl, laura georgescu-pnl, christian mititelu-pnl (incompatibil declarat de ani), cristina trepcea-psd, răsvan popescu-pnl (în conflict de interese declarat de ani).”

*Discuțiile ajung la Hrebenciuc

În discuțiile telefonice, Iorga îi explică lui „Pinalti” ce membri din CNA pot fi influențați pe linie politică și tot ea îi indică acestuia că Laura Georgescu ar fi controlată de Viorel Hrebenciuc.

Gheorghe Ștefan: Dom’le, acolo cine poa’ să ia decizia la CNA din punct de vedere politic? Cine are… un cuvânt de spus?
Narcisa Iorga: Păi… la … președinte… Hrebenciuc, din câte am înțeles eu.
Gheorghe Ștefan: Da.
Narcisa Iorga: Hrebenciuc. M-ați auzit?
Gheorghe Ștefan: Da, da, da, da. Gata, am…
Narcisa Iorga: Da? Așa.
Gheorghe Ștefan: Da’ cei din PNL? Care sunt acolo? Că doar și ei is nominalizați de… de… uni, alțîi. Și s-ar putea…
Narcisa Iorga: Păi la… Buda știu că e bun prieten cu Silaghi. Cu Ovidiu Silaghi.
Gheorghe Ștefan: Da?
Narcisa Iorga: Da.
Gheorghe Ștefan: Aha,. Aha, aha, aha. Am înțeles. Gata.
Narcisa Iorga: Da.
Gheorghe Ștefan: Pentru că ei fiind acuma PSD-ul cu PNL-ul (cum sunt?) … s-ar putea să zicem, unii să tragă hăis și unii cea.
Narcisa Iorga: Și unii cea. Da. Da.
Gheorghe Ștefan: Dar asta, Laura Georgescu nu-i de-a PNL-ului?
Narcisa Iorga: PSD. Nu.
Gheorghe Ștefan: PD?
Narcisa Iorga: PSD. PSD.
Gheorghe Ștefan: Aha, aha. Am înțeles. Da. Da’ că să mă documentez eu, să văd…. Da. Bine.

*Faza întâlnirilor

Potrivit interceptărilor, urmează un adevărat maraton telefonic, Pinalti îi sună atât pe Silaghi, cât și Hrebenciuc, cu are stabilește întâlniri în Bucureșți. Următorul pas, Hrebenciuc o contactează pe Laura Georgescu cu care stabilește o întâlnire pe 30 septembrie 2013.

Viorel Hrebenciuc: Te pup și eu, Laura! Mă, n-am terminat încă aici! Mai poți să mă aștepți? Ne mai vedem spre două încolo?
Laura Georgescu: Doamne ajută! Fac ce spuneți dumneavoastră! Luați-va de o grijă, da, da!

O altă discuție are loc câteva ore mai târziu.

Viorel Hrebenciuc: Când poți să vii încoace!
Laura Georgescu: Păi, mă urc în mășînă și într-un sfert de ora ar trebui să fiu la dumneavoastră în birou.
Viorel Hrebenciuc: Bun. Vii … nu, la două, vii …. la două să fii în birou la domnu’ Zgonea.
Laura Georgescu: A…. la două? Gata, am înțeles.
Viorel Hrebenciuc: La Vali Zgonea. Și eu vin aici, da?
Laura Georgescu: Da, da, da. Va mulțumesc frumos! Mulțumesc mult!

Trei membri CNA își schimbă voturile

La dată de 01 octombrie 2013, are loc ședința CNA în care se supune votului „contestația” împotriva deciziei din 17 septembrie 2013, prin care se retrăsese licență postului GIGĂ TV.
Practic, în „regim de urgență”, o contestație de o pagină și jumătate, neînsoțită de alte documente, este supusă analizei la nici două săptămâni după retragerea licenței, decizie executorie din acel moment. Fără că între timp să se schimbe datele existente la momentul retragerii licenței, trei dintre membrii CNA își schimbă votul inițial și votează în favoarea postului GIGA TV.

Este vorba despre membrii CNA: Răsvan Popescu, Viorel Vasile Buda și Cristina Suhan (fosta Trepcea), cei trei despre care se vorbește și în dialogurile telefonice interceptate în perioada respectivă, că fiind cei care ar putea fi influențați politic.

Documentul care a fost ascuns

Potrivit acuzațiilor DNA, Laura Georgescu ascunde plenului CNA, în ziua votului, un important document întocmit de compartimetul juridic care atrage atenția asupra problemelor de admisibilitate a contestației formulată de postul GIGA TV.

Acțiunile directe de influențare ale inculpatului Hrebenciuc Viorel au vizat-o pe președinta CNA, inculpata Georgescu Laura care, urmare a solicitării parlamentarului ce o susținuse pentru a accede în funcția de președinte al CNA, și-a exercitat necorespunzător atribuțiile de serviciu, și a influențat în mod negativ corectitudinea votului din dată de 1 octombrie 2013, prin ascunderea unui document – punct de vedere al compartimentului juridic care, dacă ar fi fost cunoscut de toți membrii, și în special de cei 3 care și-au schimbat votul în raport de decizia inițială din 17.09.2013, nu ar mai fi votat în favoarea postului Gigă TV,” explică Tribunalul Bucureșți, în motivarea sentinței.

Pe 1 octombrie 2013, Hrebenciuc îi transmitea lui „Pinalti” că problema acestuia era rezolvată.

Gheorghe Ștefan: Nea Vio! A … doamna aia nu prea, dar ne întâlnim, nu prea a fost fair play dar s-a rezolvat, dar o să ….
Viorel Hrebenciuc: Cum adică n-a fost? În ce sens? Spune-mi exact!
Gheorghe Ștefan: A votat împotriva!
Viorel Hrebenciuc: Dar ceilalți au votat cum trebuie?
Gheorghe Ștefan: Nu. Doi de la PNL și Cristina de la PSD au fost. Da.
Viorel Hrebenciuc: Și ăștia au votat împotriva și n-a ieșit, cum adică?
Gheorghe Ștefan: A ieșit, dar calcul ….
Viorel Hrebenciuc: Înseamnă că au manevrat asta … Uite, o sun să-mi cer iertare!
Gheorghe Ștefan: Asta vreau să văd! Care e … treaba, înțelegi?
Viorel Hrebenciuc: Da, da, da. O sun acum și-ți spun înapoi imediat!

*”Omul are licență!”

Poate cea mai relevanță discuție are loc între Hrebenciuc și Georgescu, iar șefa CNA îi explica de ce ea și alt membru Monica Gubernat, s-au abținut, din considerente pe care le va explică, însă transmite că și-a îndeplinit sarcina trasată de parlamentar, iar „omul are licență”. Ea a votat împotriva deoarece tot ea a fost cea care cu două săptămâni înainte inițiase retragerea licenței Giga TV.

Viorel Hrebenciuc: Ia zi, Laura! Cum a fost?
Laura Georgescu: I-am dat șase (voturi – notă DNA), eu cu Gubernat … ne-am abținut, din considerente pe care o să vi le explic!
Viorel Hrebenciuc: Am înțeles! Am înțeles! Perfect!
Laura Georgescu: Omul are licență!
Viorel Hrebenciuc: Vreau să-ți dea Dumnezeu sănătate cât îmi doresc și mie! Da.
Laura Georgescu: A … știți ce se întâmplă? O să am nevoie de ajutor! Dar nu pot acum să va spun.
Viorel Hrebenciuc: Fără problema!
Laura Georgescu: S-au precipitat niște lucruri, că de aia am și rezolvat altfel…
Viorel Hrebenciuc: Oricând! Oricând! Oricând!
Laura Georgescu: O să-ndrăznesc luni, va supărați pe mine?
Viorel Hrebenciuc: Nu, mă … ai înebunit la cap? Ce….

Tovărășia PSD- PDL

Într-o altă discuție telefonică din 1 octombrie 2013, Hrebenciuc (PSD) îi explică lui „Pinalti” (PDL) că nu a fost nicio problema cu modul în care s-a votat deoarece Laura Georgescu „avea controlul la voturi”:

Viorel Hrebenciuc: A … da, e bine, mă! Nu e … mi-a, o să, mi-a explicat, e perfect! Stai liniștit!
Gheorghe Ștefan: Da? Bun!
Viorel Hrebenciuc: Da, da, da ….
Gheorghe Ștefan: Da ea a fost contra, știi, la vot.
Viorel Hrebenciuc: Nu, nu, da mi-a explicat! Și avea dreptate, că avea controlul la voturi! Ne e … înțelegi? Nu, nu ….
Gheorghe Ștefan: Bun. Gata, dacă e așa e foarte bine! Am zis să nu fii … da.
Viorel Hrebenciuc: Nu, nu, nu, nu! Nu, nu, nu m-a mințit deloc! Nu, nu …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here