Viorica Dăncilă l-a acuzat, joi, la începutul ședinței de guvern, pe președintele Klaus Iohannis, de abuz în cazul refuzului de a numi miniștrii interimari, afirmând că șeful statul ”reinterpretează decizia Curții Constituționale în cheie electorală”.

Ea a mai spus că președintele Klaus Iohannis nu are respect nici pentru Constituție, nici pentru români, singura sa miză fiind cea electorală.

Dăncilă a mai spus că românii trebuie să știe că prezența în parlament a guvernului, pentru a cere votul pe o nouă formulă, nu are nicio legătură cu numirea miniștrilor interimari, precizând că șeful statului este obligat să facă acest lucru după decizia judecătorilor de la CCR.

Domnul președinte comite un abuz prin refuzul de a numi miniștrii interimari. Este obișnuit să încalce Constituția, dar a trecut la următorul nivel: reinterpretează în cheie electorală o decizie CCR care este obligatorie pentru toată lumea”, a mai declarat Dăncilă, la debutul ședinței de guvern.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului pe tema refuzului preşedintelui de a numi miniştri interimari. CCR a stabilit că preşedintele trebuie să numească interimarii propuşi de premier, dar că nu este obligat să numească şi titularii pe posturi.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis ca, în urma deciziei CCR, să semneze de îndată decretele de revocare a miniştrilor remaniaţi şi „să îşi îndeplinească atribuţiile respectând Constituţia pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conştient”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după decizia CCR, că premierul este obligat să meargă în faţa Parlamentului pentru votul de încredere, iar blocajele privind revocările şi numirea interimarilor sunt generate de refuzul premierului de a merge în Parlament. Preşedintele Iohannis a spus că, în ceea ce priveşte deciziile care îl privesc pe el, va hotărî după publicarea motivării CCR şi analiza acesteia.

CCR precizează, în minuta deciziei de miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să semneze de îndată revocarea Anei Birchall şi a lui Mihai Fifor din Guvern.

„Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”, se arată în minuta CCR.

Este vorba despre propunerile de revocare a Anei Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei şi a lui Mihai Fifor din funcţia de vicepremier, transmise de premierul Viorica Dăncilă în 26 august. Mihai Fifor era propus pentru numirea în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

„Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019”, mai precizează CCR.

De asemenea, Curtea Constituţională a constatat, în unanimitate, că nu există conflict juridic de natură constituţională între primul ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Preşedintelui de a numi miniştrii titulari propuşi de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 şi nr.5/5325 din 26 august 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here