Dativul fatal. Olivia Steer îi dă lecții de gramatică lui Mircea Cărtărescu, dar comite o gafă

Clinci gramatical pe Facebook între scriitorul Mircea Cărtărescu și Olivia Steer. Totul a pornit de la o postare a romancierului român.

Mircea Cărtărescu i-a urat pe Facebook, pe 10 ianuarie, la mulți ani scriitoarei Ioana Pârvulescu. „La mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu”, a scris Cărtărescu.

Făcând  o captură de ecran după postarea scriitorului, alături de o altă captură de pe pagina lui Mircea Cărtărescu, legată de campania de vaccinare, Olivia Steer, cunoscută pentru pozițiile sale de ani-vaxxer, a scris că prozatorul nu a folosit corect dativul cuvântului „dragă”.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, nu știe că dativul – feminin – singular pentru «dragă» e «dragei» și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural -articulat «dragii», când se referă la Ioana Pârvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris Olivia Steer.

Replica lui Mircea Cărtărescu:

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la «dragă» e «dragii»și nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.

Între timp, Olivia Steer și-a șters postarea.

1 COMENTARIU

  1. Cine hotărăște cum e corect să scriem: DOOM-ul sau marii scriitori? Cine-a făcut limba română, DOOM-ul sau Eminescu?! Când scriitorul ratat Cărtărescu își va susține poziția cu exemple din Sadoveanu, Arghezi, Topârceanu, Slavici, Rebreanu, etc. – mai stăm de vorbă, până atunci îl invităm să mai lase DOOM-urile și să mai pună mâna pe literatura tradițională. Punct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here