SUA și alte 13 țări, scepticism față de corectitudinea raportului OMS privind originea coronavirusului. Fostul secretar de stat Mike Pompeo: „De-a dreptul o mascaradă”

Statele Unite şi 13 ţări aliate şi-au exprimat marţi, într-o declaraţie, „preocupările comune” pe tema raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu privire la originea COVID-19, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, a indicat guvernul american împreună cu celelalte ţări, între care Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca şi Norvegia.

Oraşul chinez Wuhan, şi mai concret piaţa Huanan, nu pot fi considerate definitiv ca focar aflat la originea pandemiei de COVID-19, potrivit raportului final al echipei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii însărcinată cu investigarea origini coronavirusului, notează EFE.

Aceasta este prima concluzie la care a ajuns misiunea internaţională alcătuită din 17 oameni de ştiinţă, care a lucrat alături de o echipă formată din acelaşi număr de experţi chinezi, într-o vizită de 28 de zile la Wuhan, pe care mai mult de jumătate din membri primului grup a petrecut-o în carantină.

Cuvinte dure din partea fostului secretar de stat american

Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a afirmat marţi că raportul experţilor asupra originii COVID-19 reprezintă o „mascaradă de-a dreptul” şi o „campanie de dezinformare” dusă, în opinia sa, de Partidul Comunist chinez şi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, „a colaborat” cu preşedintele chinez Xi Jinping „pentru a ascunde transmiterea de la om la om într-un moment CRUCIAL”, a declarat pe Twitter fostul şef al Departamentului de Stat sub preşedinţia lui Donald Trump.

Mike Pompeo a fost vârful de lance, de partea americană, a ofensivei împotriva Chinei, căreia i se atribuie responsabilitatea pentru că a permis răspândirea COVID-19 în lumea întreagă, şi OMS pentru că a eşuat în misiunea sa din grija de a nu supăra puterea de la Beijing.

Pompeo a afirmat între altele că ar dispune de probe ce ar demonstra că SARS-CoV-2 ar proveni de la Institutul de virusologie din Wuhan, oraşul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie 2019.

Teza unui incident de laborator este considerată însă „extrem de improbabilă” în raportul experţilor OMS însărcinaţi cu ancheta asupra originii pandemiei. Potrivit unor elemente ale raportului a cărui copie AFP a putut-o obţine luni, autorii săi consideră „de la probabilă la foarte probabilă” transmiterea virusului la om de către un animal intermediar.

„Institutul de virusologie din Wuhan rămâne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice”, a declarat marţi Mike Pompeo, apărând retragerea SUA din această agenţie ONU sub Trump, decizie însă anulată de noul preşedinte Joe Biden.

1 COMENTARIU

  1. O bataie de joc la adresa finantatorilor acestui organism,SUA si UE!China comunista a fost pusa sa investigheze originea virusului!?!😮😐😠😬Hotul striga hotii sau lupul,pus paznic la oi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here